מערכת COL | יום כ"ג שבט ה׳תשע״ה 12.02.2015

מתכון לחריין משובח ● מתכון מסביב לעולם

מדור 'מתכון מסביב לעולם' מציג כתבה היסטורית נוספת בסדרה, והפעם על קהילת חב''ד בוורשה ● בעקבות 'גירוש מוסקבה' הוקמה הקהילה החב''דית בוורשה. כאשר שלטונות רוסיה הורו בחורף תרנ''א לגרש את יהודי העיר, קבוצה מהמגורשים - חסידי המהר''ש, התיישבה בבירת פולין ● בפנים: על חיי הקהילה, חתונת הרבי והרבנית בישיבת 'תומכי תמימים' בוורשה ● וגם: מתכון לחריין משובח ואותנטי  מתכון לחריין
מתכון לחריין משובח ● מתכון מסביב לעולם
מאת שלומית

וורשה, עיר הבירה של פולין. עד לפני מלחמת העולם השניה, שגדעה באכזריות את ההוויה היהודית בעיר, הייתה וורשה גם בירת ומרכז היהדות פולין ובתוכה שגשגה גם קהילת חסידי חב"ד.

בעקבות 'גירוש מוסקבה' הוקמה הקהילה החב''דית בוורשה. כאשר שלטונות רוסיה הורו בחורף תרנ''א לגרש את יהודי העיר, קבוצה מהמגורשים- חסידי המהר''ש, התיישבה בבירת פולין-וורשה, שהייתה באותם ימים מרכז יהודי חשוב באירופה.

המהגרים החב''דיים הקימו בית כנסת חב"די בנוסח האר''י וניהלו קהילה הנוהגת בדרך חב''ד. זה היה הגרעין ממנו החלה לצמוח קהילה גדולה ומפוארת שמנתה מאות משפחות. עם השנים נפוצו המשפחות החב''דיות גם לערים נוספות בפולין, כשהקהילה המרכזית נמצאת בוורשה.

על קהילה זו נמנו חסידים דגולים רבים ובהם רבנים, משפיעים, אברכים ובוגרי ישיבות "תומכי-תמימים" בברית-המועצות ופולין.

משנת תרפ''א פעלה בוורשה גם ישיבת "תומכי-תמימים", אותה ניהלו הרב דובער משה שמוטקין והרב שרגא פייביש זלמנוב הי"ד. בישיבה זו יצאו לאור גליונות 'התמים'.
בשנת תרפ''ט נערכה בישיבה בוורשה חתונת הרבי עם הרבנית חיה מושקא.

רוב חסידי חב"ד בוורשה נספו בשנות השואה הארורה. אך שרידים מעטים מן הקהילה החב''דית בוורשה ניצלו מן התופת בכדי לספר לדורות הבאים על ימי תפארתה של חב''ד בוורשה.

כיום מכהנים כשלוחי הרבי בעיר, הרב נחמיה סגל והרב שלום סטמבלר, הפועלים להפצת יהדות בקרב יהודי המקום.

● ● ●

המתכון: חריין אותנטי:

החומרים:
• ½ קילו שורש חזרת טרי
• 4 סלקים קטנים
• חומץ רגיל 5% (אמא אומרת שהטוב ביותר זה אוסם)
• 1 כף סוכר (קודם להוסיף מעט, לטעום ובמידה וחסר להוסיף עוד)
• קורט מלח

אופן ההכנה:
לקלף את השורש עם קולפן ירקות ולחתוך אותו לרצועות.
בסיום החיתוך להשרות ל-מס' דקות בקערה עם מי ברז.
לנקות את הסלק ולחתוך גם לרצועות (סלק חי)

נטחן במשולב רצועות חזרת וסלק, אבל רצועות בודדות ולא כמות יחד.

בתום הטחינה נערבב הכל עם סוכר לפי הטעם ונוסיף חומץ (לשפוך מהבקבוק לסירוגין), נוודא כי הכל נספג, ובאם חסר נוסיף עוד.

החומץ צריך להיספג ולא צריך להטביע את החזרת.

טיפים:
• ע"מ לשמור על החריפות יש להשתמש בסלק טרי. מי שרוצה פחות חריף להשתמש עם סלק מבושל.

• כדי שלא יהיו דמעות יש להכניס את פתח הצנצנת או לקשור שקית ניילון (לקשור עם גומי) לתוך ראש המטחנה כך שהחזרת הטחונה תצא ישירות לתוך השקית.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.