מערכת COL | יום כ"ד כסלו ה׳תשס״ח 04.12.2007

לומר לקרח להאיר

ביום שלישי בערב השבוע, בשעה שתדליקו את נרות החנוכה ותאכלו לביבות חמות, יעמוד הרב בנימין וגנר, רבו של מחוז קרסנויארסק שבסיביר, בחצר בניין הקהילה בעיר, ומול יותר משש-מאות תושבים יהודים ידליק נר ראשון בחנוכייה עשויה מ...קרח. בחוץ ישרור קור של מינוס 15 מעלות, אך זה לא ירתיע אותו ואת בני קהילתו, מלבוא בכל ערב מימי החנוכה להדליק אור נוסף בחנוכייה הייחודית ■ הכתבה המתפרסמת במדור חיים יהודיים שב'שיחת השבוע'  לסיפור המלא
לומר לקרח להאיר
הרב וגנר על רקע החנוכייה אשתקד. לנצל לקדושה
ביום שלישי בערב השבוע, בשעה שתדליקו את נרות החנוכה ותאכלו לביבות חמות, יעמוד הרב בנימין וגנר, רבו של מחוז קרסנויארסק שבסיביר, בחצר בניין הקהילה בעיר, ומול יותר משש-מאות תושבים יהודים ידליק נר ראשון בחנוכייה עשויה מ...קרח. בחוץ ישרור קור של מינוס 15 מעלות, אך זה לא ירתיע אותו ואת בני קהילתו, מלבוא בכל ערב מימי החנוכה להדליק אור נוסף בחנוכייה הייחודית.

את הקמת החנוכייה יזם לפני כמה שנים, כאשר נחשף לסדרה של סמלים שנעשו בקרח לקראת ראשית השנה האזרחית. הוא החליט שאפשר לנצל טכניקה זו גם לדברים של קדושה. מאז ניצבת החנוכייה, בכל שנה בעיצוב חדש, בטבורה של העיר, מאירה ומפיצה אור של יהדות.


גוש קרח מהנהר

החנוכייה הראשונה נוצרה על-ידי חציבה בנהר העובר במרכז העיר, והוצאת גוש קרח ענק מתוכו. מומחים בחריטה בקרח עבדו סביב השעון, כדי לעצב חנוכייה גדולה ומהודרת מהקרח. אבל השנה, למשל, הנהר עדיין אינו קפוא די הצורך. גם לזה נמצא פתרון. גוש הקרח נחצב במרחק שלוש-מאות קילומטר מהעיר, והובא אליה על משאית. השנה החנוכייה נראית כנֵבֶל.

חנוכיית הקרח מושכת אליה יהודים רבים מבין תושבי העיר והמחוז, אשר מבקשים לחגוג את נס החנוכה. הם מגיעים לבניין הקהילה, משתתפים בהדלקת הנרות, ולאחר מכן נהנים מפעילויות ואירועים. יש פעילויות מיוחדות לסטודנטים ואפילו לילדים, וגם לנשים יש פעילות נפרדת, בניהולה של הרבנית דינה וגנר.


המרכז היהודי

בקרסנויארסק חיים כמיליון תושבים, ובהם שמונת-אלפים משפחות יהודיות. בשנים המעטות שבהן נמצאים שם בני-הזוג וגנר, עם שלושת ילדיהם, כבר הצליחו ליצור קשר עם כמחצית היהודים, והקימו גן-ילדים ובית-ספר לילדי הקהילה.

הקור, לדבריו, מפריע בעיקר בשבתות, שבהן עליו ללכת ברגל עשרים דקות עד בית-הכנסת, הממוקם במרכז הקהילתי היהודי, שבנייתו נסתיימה לפני שנה בחנוכה. במרכז בן שלוש הקומות יש בית-כנסת מפואר, שבו מתקיימת בכל יום תפילת שחרית בהשתתפות כשבעים איש, ובשבת מתקיימות בו כל התפילות. כמו-כן יש במקום גן-ילדים ובית-ספר מיוחד לימי ראשון, שבו לומדים למעלה מחמישים ילדים. יש גם בית-ספר ללימודי היהדות בשעות אחר-הצהריים, מועדון יהדות לצעירים ועוד שלל פעילויות.


ספרי-תורה בשביה

לפני כשנה נודע לרב וגנר כי במוזאון לחקר התרבות המקומית בעיר מינוסינסק, במרחק כשש-מאות קילומטרים, מאוחסנים שלושה ספרי-תורה מהמאה ה-19. איש מצוות עובדי המוזאון לא ידע להסביר מניין הגיעו ספרי-התורה ומי הביאם למוזאון. לאחר שנסע למקום, שמונה שעות לכל כיוון, ונוכח שאכן מדובר בספרי-תורה, פנה במכתב אל ראש עיריית מינוסינסק בבקשה להעביר את ספרי-התורה לרשות הקהילה היהודית. ספר-תורה אחד כבר נגאל, ובחודשים הקרובים צפויים להגיע לידיו ספרי-התורה האחרים.

"השנה, כשנדליק את החנוכייה, אספר לבני הקהילה על ספר-התורה שנגאל, וזו עבורנו עוד נקודת אור יהודית", הוא אומר.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.