מערכת COL | יום י' אדר א ה׳תשע״ו 19.02.2016

מסע בעקבות אוצר הרגוצ'ובר ● מפעים

בשבת יחול יום הפטירה השמונים של הגאון הרב יוסף רוז'ין "הרגצ'ובר", שכונה ע"י הרבי הריי"צ "שר התורה" ● ר' יוסי דמיחובסקי, שהרגוצ'ובר הוא דוד סבו וקרוא על שמו, מקפיד לומר קדיש בכל שנה ביום היארצייט ● בראיון מרתק ובלעדי ל-COL, הוא מספר על תעלומת ספריו של הגאון, ועל מסע מיוחד שערך כדי לאתר את האוצר ● וגם: משאלת ילדות גדולה שהחלה להתגשם ● מגזין שישי  מסע בעקבות האוצר
מסע בעקבות אוצר הרגוצ'ובר ● מפעים
למעלה מימין: הגאון הרב יוסף רוזין הרגצ'ובר. משמאל: ר' יוסי דמיכובסקי שיחי', ליד קברו של הגאון. למטה: בית הכנסת בדוינסק, בו התפלל הרגוצ'ובר
משה בן-חיים

כבר כבחור צעיר, הפריע ליוסף דמיכובסקי שלא עוסקים מספיק בתורתו של דודו זקנו, הלא הוא הגאון הנודע רבי רוזין זצ"ל, הגאון מרוגצ'וב, שהוא עצמו קרוי על שמו, ובשבת הקרובה, י"א אדר יחול יום השנה ה-80 לפטירתו.

 
הגאון הרב יוסף רוזין - הרגצ'ובר

"יום אחד, קרה משהו שחידד עבורי יותר את התופעה", מספר לנו ר' יוסף. "בשיעור בישיבה, נכנס ר"מ עם הספר 'צפנת פענח' לכיתה, והחל להקריא בפני התלמידים על שיטתו של הרוגצ'ובי בעניין מסויים. מיד לאחר מכן, המשיך הר"מ, והוסיף: "מהמשנה מהגמרא, מרש"י ומהרמב"ם עצמו משמע ההיפך".

"לא הבנתי איך זה יכול להיות?" הוא מתאר לנו. ר' יוסף לא התעצל, ועשה דרכו ל'אוצר הספרים' של הישיבה. הוא חיפש והפך 'כל אבן' בסוגיה, עד שהדברים התחוורו לו באר היטב: מסתבר שהרגוצ'ובר מפרק את כל הקושיות אחת לאחת. כאשר רק בגלל גאונותו העצומה ומרוצת המחשבה המפורסמת שלו, דבריו מפוזרים במקומות שונים. "כל הקושיות שנאמרו על הרוגצ'ובי, הפכו ל'תנא דמסייע'", הוא משחזר. "הראתי הכל לר"מ, ולזכותו יאמר שבשיעור הבא הוא הסביר את הדברים והוסיף: "גיליתי פנים בתורה שלא כהלכה".

קשה לצפות מר"מ שמכין שיעור שיעבור על כל ספרי 'צפנת פענח' לקראת שיעור. וקושי זה עלול להרחיק עוד יותר מבני הישיבות את הבנת דבריו של הרוגצ'ובי.

איך הגיע דמיחובסקי לומר קדיש בכל שנה ביום היארצייט של דודו זקנו? נחזור רגע להתחלה: סבו של ר' יוסף, הרב אפרים פישל דמיכובסקי ע"ה, בן אחותו של הגאון, גדל אצל רבי יוסף רוזין, - הלא הוא הרגוצ'ובר - כבן בית ממש. אימו של אפרים פישל, נפטרה סמוך מאוד ללידתו, ואביו נשא אישה אחרת. דודו הרוגצ'ובר, אימצו כבן ממש.

 
הסבא, ר' אפרים פישל דמיכובסקי ע"ה

כשבגר, שלח הגאון את אחיינו אפרים פישל ללמוד בליובאוויטש.

"יש מכתב שבו הגאון כותב לרב זווין ע"ה, שידאג ללמד את סבא שלי שחיטה", הוא מספר, "הרב זווין היה 'איש הביצוע' של הגאון, והוא לימד את סבא שלי שחיטה בזמן הכי קשה ברוסיה, בשיא המלחמה נגד היהדות".

אפרים פישל למד שחיטה, ובמסווה של 'עסק למריטת נוצות' ועם מראה יהודי מלא, ניהל משחטה בלב השוק במינסק, מתחת לאפם של אנשי הבולשת הק.ג.ב. "זה היה "בית חב"ד" שמזכה יהודים בשחיטה כשרה באמצע השוק", מספר דמיכובסקי.







למעלה: המכתב ששלח הגאון הרוגוצ'ובי לרב זוין בנוגע לבחור אפרים פישל. באמצע: שוק הקמרובקה במינסק, שם הקים משחטה כשרה. למטה: סכיני השחיטה

האוצר שנשרף

ר' יוסי שמע מאביו ז"ל, את הסיפור על הסבא, אפרים פישל דמיכובסקי (שקרוי על שם סבו, אביו של הגאון הרוגצ'ובי) כשמעיניו זולגות דמעות: "כאשר הק.ג.ב. סגרו עליו, סבא הבין שעליו לשנות את זהותו ואת מסמכיו. הוא ישב לילה שלם ליד התנור, ושרף בבכי מר את כל מכתבי הרבי הרש"ב, הרבי הריי"צ ושל הרוגצ'ובר. אוצר של ממש, שבכל מסעותיו ונדודיו שמר עליו כעל בבת עיניו.

כשהבין את חומרת מצבו הוא נאלץ לשנות את שמו לאברהם, וכך אפילו עלה לתורה, סיגל לעצמו זהות של חסיד אמצ'יסלב, וכך הרשה לעצמו ללכת לבית הכנסת. גם זה לא כ"כ עזר, כי כשהיה מגיע לק"ש בתפילה באופן אוטומטי היה מכסה בטלית את הראש - וזה כבר סימן שאתה ליובאוויטשער...

אביו של ר' יוסף, אריה לייב ע"ה, הסיק שכיום איש לא אומר קדיש ביום היארצייט על הרוגצ'ובר ונטל את המלאכה על עצמו.


ר' אריה-לייב דמיכובסקי ע"ה

לאחר פטירתו, לפני כשלוש שנים, המשימה עברה ליוסף עצמו. "אחרי שאבי נפטר, אימי תחי' ביקשה שאמשיך את המסורת של אבא ע"ה ואומר קדיש אחר הרוגצ'ובר ביום היארצייט שלו".

מסע בעקבות האוצר

במרוצת השנים מאז נפטר הגאון, יצא לאור רק חלק קטן מכתביו. גורל שאר הספרים נותר עלום. יוסף החליט לצאת למסע חיפושים אחר כתביו של הגאון. וכך הוא מספר: "אבא ז"ל חשש מאוד ולא הסכים לטוס לקבר בדווינסק. למרות השינויים במשטר, הוא עדיין חשש מפני השלטונות. אני עצמי זכיתי לקבלת פנים 'לבבית', כשירדתי מהאוטובוס במינסק, לקחו אותי מיד לחקירה קצרה, כשבסיומה השתחררתי".

השליח בריגה השוכנת מרחק כמה שעות נסיעה מדווינסק, הרב מרדכי גלזמן, עזר לדמיחובסקי לאתר את קברו של הרוגצ'ובר וגם את בית הכנסת בו התפלל.

 


למעלה: ר' יוסי דמיכובסקי על רקע בית הכנסת בדוינסק. למטה: על יד קברו של הגאון הרגוצ'ובר

הוא ערך סיור גם בשוק קמרובקה הגדול בעיר, בו הקים סבו 'משחטה למהדרין'.

חיפשתם את שאר כתביו של הגאון?

"חיפשנו בבית בו גר הגאון, באחד מבתי הכנסת בו התפלל. מדובר בכתבים נדירים, אנשים נתפסו ונרצחו בעת שניסו להציל את כתביו של הגאון. רגע לפני שהנאצים ימ"ש הגיעו לדווינסק הצליחו בתו של הגאון ותלמידו הקרוב, לצלם את מרבית הכתבים ולשגר עותק מהם לארה"ב. מיד לאחר מכן הם נתפסו ונרצחו".


זכרונות ילדות על הרגוצ'ובר: איש הקהילה היהודית לצד ר' יוסי דמיכובסקי במהלך המסע

"אני חש פספוס גדול", משתף ר' יוסף, "פספוס שלא הצלחנו למצוא עד היום את כל כתביו של הגאון, דודי זקני. מאידך, אני חש בשנים האחרונות מעין התגשמות משאלה. לאורך השנים חשתי תחושת החמצה גדולה שלא מנגישים את תורת הרוגצ'ובר להמונים.

"והנה זכינו שבשנים האחרונות קמו מספר אנשים שרואים בכך את מפעל חייהם. זה התחיל תודות לספר הנפלא שכתב ידידי ר' יאיר בורוכוב על תולדות חייו של הגאון, אלפים רכשו אותו, וב"ה מאז חלה התעוררות בהוצאת כתבי הרוגצ'ובי, כאשר כמה מכונים הוקמו ויצאו לאור קרוב לעשרה ספרים חדשים, מרביתם עם תורה חדשה שטרם ראתה את אור הדפוס, בתוך ארבע שנים".

"חשוב להדגיש: המלאכה עדיין רבה ביותר בהנגשת תורתו של הגאון לציבור. הלוואי וימשיכו אלו העוסקים בכך ויתווספו גם חדשים על אלו. ויהי רצון שנזכה לביאת משיח 'והקיצו ורננו', והרוגצ'ובי עצמו יגלה לנו את הדברים הנסתרים", מסכם דמיכובסקי.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.