מערכת COL | יום י"ד כסלו ה׳תשע״ו 26.11.2015

217 שנים אחרי: מה בדיוק קורה היום בפטרבורג? ● מיוחד

המושג שטבעו רבותינו נשיאנו בהקשר לי"ט בכסלו, "לפני פטרבורג" ו"אחרי פטרבורג", הפך לאבן יסוד בנושאי חג הגאולה, ומשמעויותיו, הלכה למעשה ● היסטוריית חב"ד קשורה בעיר זו, ושזורה בה לאורך השנים. פטרבורג היא מהערים היחידות בעולם בה גרו חסידי חב"ד מתקופת אדמו"ר הזקן ועד ימינו, חסידים גרו, למדו והתפללו, רביים פעלו, וגם... נאסרו בה ● מה יש בה, בפטרבורג, שקשורה כל כך לתולדות חסידות חב"ד? השליח הראשי הרב מענדל פבזנר, בשיחת חג ● מגזין שישי  חב"ד בפטרבורג
217 שנים אחרי: מה בדיוק קורה היום בפטרבורג? ● מיוחד
הרב מענדל פבזנר לצד אירועים בפטרבורג (צילומים: ישראל ברדוגו וארכיון)
משה בן-חיים

לאחר צאתו ממאסר בעיר פטרבורג שברוסיה הצארית, לפני 217 שנה, החל אדמו"ר הזקן לומר חסידות בשפע רב יותר מכפי שהיה לפני המאסר. מפליא כי דרך אמירת החסידות לפני המאסר וזו שלאחריה, מתאפיינת במושג שטבעו רבותינו נשיאנו "לפני פטרבורג" ו"אחרי פטרבורג".

מה יש בה, ב'פטרבורג', שהפכה לסמל עם השלכות להפצת תורת החסידות, ו'אחרי פטרבורג' הביא לעידן חדש, באין ערוך למה שהיה קודם?

היסטוריית חב"ד קשורה בעיר זו ושזורה בה לאורך השנים. פטרבורג היא מהערים היחידות בעולם בה גרו חסידי חב"ד מתקופת אדמו"ר הזקן ועד ימינו. בשנת תר"ג נערכה ועידת רבנים בפטרבורג, בה נטלו חלק מנהיגים יהודיים ובהם אדמו"ר הצמח צדק.


מסיבת חנוכה בפטרבורג

בעת שפרצו פוגרומים הידועים "קייב-ניעז'ין" בשנת תר"מ, אדמו"ר המהר"ש נסע לפטרבורג ונפגש עם שר הפנים. הרבי דיבר אל השר בתקיפות רבה, ובשל כך ישב במעצר-בית בבית המלון סרפינסקי שבשדרות זבלקנסקי.

אדמו"ר הרש"ב בימי נשיאותו ביקר בפטרבורג באופן תדיר, ותמיד היה זה לצרכי הכלל. אחת הועידות החשובות שהתקיימה בפטרבורג בהשתתפות הרש"ב, הייתה ועידת הרבנים בשנת עת"ר בהשתתפות עשרות מגדולי רבני רוסיה.

חלק מרבותינו נשיאנו נאסרו בעיר הזו, אדמו"ר הריי"צ התגורר תקופה בעיר, וכיום אימפריית השליחות פורחת בה.

המציאות בעולם השתנתה

כדי להבין את הנושא לאשורו, ועל ההשפעה החסידית-הסטורית על מפעל השליחות האדיר בה כיום, שוחחנו עם השליח הראשי ורבה של פטרבורג ברוסיה הרב מענדל פבזנר.

מה המשמעות להיות שליח בעיר הזו?

"יש את הפתגם המפורסם של רבותינו נשיאנו, שיש 'לפני פטרבורג' ו'אחרי פטרבורג'. כל העניין של המאסר והגאולה הוא למען המטרה – "לכשיפוצו מעיינותיך חוצה קאתי מר מלכא משיחא". מכאן יוצא, שכל השליחות בעולם זה בבחינת 'אחרי פטרבורג' והאדמו"ר הזקן שינה את המציאות בעולם.


בית-הכנסת בפטרבורג (צילום: ישראל ברדוגו)


(צילומים: ישראל ברדוגו)

"הרבי מסביר ב'רשימות', שפטרבורג היה מנגד לירושלים מצד הקליפה. היא נקראת ע"ש 'פטר', וע"י מעשינו ועבודתינו נהפוך אותה ל'רבינו פטר' שהיה אחד מבעלי התוספות. כאן לחמו הרביים, אדמו"ר הזקן נעצר כאן, הצמח צדק, והאדמו"ר הריי"צ. זה הכח של 'אחרי פטרבורג, וזה נותן לנו אחריות.

"מעניין שמנהיגי רוסיה בכמה שנים האחרונות מגיעים מפטרבורג, והיחס שלהם ליהודים הוא טוב, וכנראה אנו מתקדמים למטרה".

פטרבורג של היום

לאדמו"ר הזקן ולחסידות חב"ד היתה בשנים ההם התנגדות קשה. מה קורה היום, יש 'מתנגדים' בפטרבורג?

"היום, לצערינו, יש התבוללות קשה, 4-5 דורות. זה לא אותו יהודי מפעם, שחם ליהדות. הרבה יהודים לא קיבלו מעולם ערך וחינוך יהודי, וגם מאפיין של אינטלגנציה גבוהה (המאפיין כאן), יכול להוות מנגד לעניינים של חום והתרגשות יהודית. אפשר לדמות זאת אולי ל'מאסר רוחני', וזה מהווה אתגר. מאידך, הרבה מאווירת הדמוקרטיה שנושבת לאחרונה ברוסיה, מגיעה מפטרבורג".


השליח הראשי ורב העיר הרב מנחם מנדל פבזנר בגזירת הסרט במעמד קביעת מזוזה בבית חב"ד 'מסקובסקי' בפטרבורג. בצד שמאל: השליח הרב שמואל חיטריק 

מה מייחד מבחינה חסידית את פטרבורג מערים אחרות?

"הרבי לימד אותנו משהו חשוב במבט והתייחסות הסטורית: לכל דבר יש את הזמן שלו. לא לחיות רק את מה שהיה, אלא לחיות את מה שקיים היום, וללמוד מהעבר. אתה לא יכול לחזור לתקופת המאסר, אלא ללמוד מכך ולהתקדם קדימה.

"היום, כשאתה רק אומר את שם העיר 'פטרבורג', מיד האסוציאציה (בעברית: תסמיך, הקשר) עולה לכל חסיד. זה כבר אומר הכל".

מהו יחס השלטונות לקהילה? האם הם מודעים להיסטוריה של חב"ד בעיר?

"היחס שלהם מאוד חיובי לקהילה, מגיעים לאירועים מרכזיים, תומכים. חשוב להבין שהמדינה עברה מאז כל-כך הרבה מהפיכות והם עסוקים יותר בהווה, מאשר בעבר".

כשאתה עובר ברחוב בו עברו הרבי הרש"ב והרבי הריי"צ, ושאר הרביים והחסידים, או כשאתה חולף על הגשר מתחתיו האדמו"ר הזקן קידש את הלבנה. מה התחושה?

"התחושה היא שרביים היו כאן במעמד של מסירות נפש ופתחו עבורנו את הדרך, ועכשיו יש לנו את הכוחות להרחיב ולבנות עוד יהדות. אכן, בכל פעם שעוברים מעל הנהר, נזכרים בסיפור של אדמו"ר הזקן.


(ציור שמן: יחיאל אופנר)


הרב מענדל פבזנר (צילום: ישראל ברדוגו)

"מה שמעניין, שהסיפור היה ממש בתקופה זו; או בקידוש לבנה של חודש חשוון, או בחודש כסלו"...

מעצמת חב"ד בפטרבורג

ערב חג הגאולה, מהם נתוני השליחות בעיר?

"קרוב ל-20 שלוחים, 7 בתי-חב"ד, מוסדות חינוך בנים ובנות, בית-ספר, חיידר, גנים, פעילות אדירה עם סטודנטים. יש יותר מ-100 תכניות לגילאים שונים. יש במאגר-קשר עם 30,000 משפחות יהודיות. לפני כשבוע, התקיים אירוע שכונה 'יום דלתות פתוחות' ויותר מ-5000 איש השתתפו.

"השלוחים, כל אחד בתחומו, 'איש את רעהו יעזורו', ובאחדות נפלאה. בשבת הקרובה, יערך שבתון י"ט כסלו, סביב המשמעות של יום גדול זה ושנת 'הקהל'.

"שנזכה לממש את הברכות 'אחרי פטרבורג', שנרגיש את המהפכה, עד שנזכה לראות את הרבי בביאת משיח צדקנו בקרוב ממש".
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.