מערכת COL | יום ה' אייר ה׳תשע״ה 24.04.2015

"כושר סוויטש": הרב לוין שולל בתוקף את ההמצאה החדשה

הרב שלום-בער לוין, מנהל ספריית אגו"ח ומהדיר 'שולחן ערוך הרב', מתייחס לראשונה לסוגיה שמסעירה את יהדות ארה"ב, בעקבות המצאת סוג של מתג חשמלי שישנם שמתירים להשתמש בו בשבת תוך עקיפת בעיות הלכתיות של גרמא ● "נבהלתי כששמעתי את המתירים בזה", כתב הרבי לוין ● למכתב המלא  "כושר סוויטש"
הרב שלום-בער לוין (צילום: מנדי הכטמן, COL)
כתבנו בניו-יורק

הרב שלום-בער לוין, מנהל ספריית אגודת-חסידי-חב"ד העולמית ומהדיר 'שולחן ערוך הרב', מתייחס לראשונה לסוגיה שמסעירה את יהדות ארה"ב, בעקבות המצאת סוג של מתג חשמלי שישנם שמתירים להשתמש בו בשבת תוך עקיפת בעיות הלכתיות של גרמא.

וכך כותב הרב לוין במענה לשאלה שהופנתה אליו:
לפלא היתה אצלי שאלתו, ששאל חוו"ד, לבאר שיטת רבינו הזקן בשלחן ערוך שלו, בקשר לנושא ההמצאה החדשה אשר מכנים בשם "כושר סוויטש", להדליק הדלקת וכיבוי חשמל בשבת על ידי גרמא. ונבהלתי כששמעתי את המתירים בזה.

ואפילו אם הוא רק על ידי גרמא ואינו נדלק מיד בשעה שלוחצים על הכפתור, אלא נפעל אחר כך באופן אוטומטי, הרי נפסק בפירוש לאיסור בשו"ע (שוע"ר סי' רנג סכ"ז): "אם יודע שהנכרי יסיק אח"כ את התנור לחמם את הבית, שזהו מותר בשבת ע"ד שיתבאר בסי' רע"ו, וכשיתחמם התנור מאד יתחמם גם כן התבשיל שאצלו עד שהיד סולדת בו, אסור להניחו שם, אלא יטלנו משם קודם שיסיק הנכרי, לפי שזהו כאחד מניח את הקדרה ואחד נותן את הואר שתחתיה, שהראשון פטור אבל אסור מדברי סופרים".

ומכל שכן שאסור באופן אוטומטי, כגון שהעמיד שעון שידליק את התנור בשבת בבוקר, אשר אז בודאי אסור להניח על התנור הצונן את המאכל, כדי שע"י השעון יתחמם המאכל ויתבשל. שזה בודאי גרע מאחד נתן את הקדרה ואחד נותן את האור שתחתיה.

ומכ"ש וק"ו במה שהם המציאו אופן הדלקת אור באופן אוטומטי, כשמעמידים את האפשריות שהחשמל יודלק מעצמו, אחרי פתיחת הכפתור.

וגם באופן שאינו פסיק רישיה, פשוט שכל ההיתר של אינו פסיק רישיה, הוא דוקא באינו מתכוין, כמפורש בש"ס ופוסקים.

ומה שהתירו הרבנים את הגרמא שלצורך חולה, הרי גם זו היא הלכה פשוטה בש"ס ופוסקים, שלא התירו אלא: (א) לגרום כיבוי במקום דליקה. (ב) וגם זה דוקא בהפסק מחיצה בין המים לאור. (ג) או כשאין המים מכבים אלא מונעים האור מלשרוף יותר, כמבואר בשוע"ר (סי' רסה ס"ח): "כשנותן הכלי תחת הנר לקבל בו נצוצות לא יהיה בכלי מים ... מפני שמקרב זמן כיבוי הנצוצות שיכבו מיד שיפלו שמה, ולא התירו אפילו בדליקה לגרום כיבוי אלא באחד משני דברים או שיהיו המים בתוך כלי ... וכשמגיע האור להם הם מתבקעים ומכבים ... הפסק מחיצה בין המים להאור דהיינו דופני הכלים, או אפילו אין המים בתוך כלי אלא שהוא בענין שאין המים מכבים מה שהודלק כבר אלא שהם מונעים האור מלשרוף יותר כגון טלית שאחזה בה האור מותר ליתן משקה על הטלית רחוק קצת מן האור שכשיגיע שם האור לא יוכל לשרוף יותר".

הרי שבלי שלושה תנאים אלו אסור הדבר מדינא.

ויתירה מזו, שאפילו מבעוד יום אסרו לעשות זאת, כדי שלא ידמו בנפשם שהדבר מותר מטעם גרמא, כמבואר בשוע"ר (שם): "ואפילו מבעוד יום אסור ליתן מים לכלי זה, גזרה שמא יתן משחשכה, ואע"פ שכל מלאכה הנעשית בשבת מאליה אין בה איסור כלל ... כאן ידמה בדעתו שאין בזה שום איסור כלל אף משתחשך כיון שנותן המים קודם נפילת הנצוצות".

וכן אסור מטעם זה שפיכת מים בחצר, ברחוק מעט מרה"ר, כמבואר בשוע"ר (סי' שנז ס"א): "חצר שהיא פחותה מד' אמות על ד' אמות וסמוכה לרשות הרבים אין שופכין לתוכה מים בשבת בימות החמה ... ואף על פי שאין בשפיכה זו שמחצר לרשות הרבים איסור של תורה (אם אינו שופכן סמוך לרשות הרבים ממש אלא ברחוק מעט, בענין שיציאתן לרשות הרבים היא מאליהן ואיננה כח שפיכתו ממש אלא כחו הוא גורם בלבד), ומכל מקום מדברי סופרים אסור (בכל ענין) גזרה שמא ישפכנו לרשות הרבים (או בחצר סמוך לרשות הרבים) ממש".

כך שגם גרמא אסרו חכמים בפירוש בש"ס ופוסקים, ולא התירו גרמא אלא בדליקה – בתנאים מסויימים. וכך גם בזמנינו יש רבנים שהתירו גרמא לצורך חולה וחשש פקוח נפש. משא"כ בלאו הכי, הרי מפורש בהלכות רבות, שבפירוש אסרו זאת חכמים.

ולא הצלחתי להבין על איזה יסוד באו לבטל את כל האיסורים הברורים האלה.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.