מערכת COL | יום כ"ג אלול ה׳תשע״ד 18.09.2014

סדרה חדשה ב-COL: "בית-כנסת בשבוע" ● הפעם: 'המרכזי'

מדור שבועי חדש ב-COL: בית כנסת בשבוע. והפעם: "בית הכנסת המרכזי" בכפר חב"ד, שמשקף יותר מכל את "כפר חב"ד - אז והיום" ● בית כנסת שהיווה סמל של בוני ומייסדי הכפר, הפך ביוזמת גבאים ומתפללים מסורים, למקום שוקק של תפילות ושיעורים, מניינים, והתוועדויות. ממש כמו פעם, בימים ההם ● "בית הכנסת מסמל בעינינו שילוב של זיכרון ילדות, הצעירים של היום, ועם ניחוחות של פעם, מזקני הכפר. אני הייתי מגדיר בכמה מילים: "שילוב של ישן וחדש" ● עוד בכתבה: מה החלום של הגבאים? מגזין שישי  בית הכנסת המרכזי
סדרה חדשה ב-COL:
בית כנסת המרכזי מחדש את פניו. בעיגול: הרב הראשון של כפר חב"ד, הרב שנ"ז גורליק ע"ה

משה בן-חיים

לתושבי כפר חב"ד, הצעירים והוותיקים, "בית הכנסת המרכזי", הוא לא עוד בית כנסת. המבוגרים שבחבורה, עוד זוכרים בערגה את הרב שנ"ז גרליק רבה הראשון של הכפר, ואת דמויות החסידים של פעם. את התוועדויות "יומי דפגרא", בהם הגיעו גם אורחים מבחוץ להתבשם מהאוירה החסידית הייחודית של כפר חב"ד בימים ההם.

י"ט כסלו בכפר חב"ד בשנות הכ'פים. נראים מימין (יושבים): הרב ישראל ליבוב, הרב שניאור זלמן גרליק, נשיא המדינה  שז"ר, מר דוד קלדרון מהסוכנות היהודית, הרב יונה איידלקופ, הרב נחום טרבניק ע"ה.

התחדשות וריענון, זקנים וצעירים יחדיו

ארבעה גבאים מסורים, שעניין בית הכנסת בוער כאש בעצמותיהם, לקחו את העיניינים לידיים, והחלו להכניס רוח חדשה בביהכנ"ס. כל אחד בתפקידו ובכישוריו, ויחד נראה כי ימי ההוד, התפילות והשיעורים, ההתוועדויות ו"שבת אחים" חוזרים בכל עוז לבית הכנסת, לתפארת הכפר כולו.



מבית כנסת שיש בו מניין שחרית אחד, יש שלושה מנייני שחרית בכל בוקר. שיעורי תורה וחסידות, פעילות עם ילדים, פעילות שבת מברכים שנישא שמה בכל רחבי הכפר, בקיצור: חידוש והתרעננות.

ארבעה גבאים מסורים ושמש מסור, נותנים מעצמם במסירות רבה, ואלו הם: ר' בערל קרסיק, ר' שאול בייטש, ר' נחמן רייכמן, ור' מנדי בוסטומסקי. והשמש המסור בכל ליבו לביהכנ"ס: ר' משה אברהם.

פנינו לשניים מהגבאים, ר' מנדי בוסטומסקי ור' נחמן רייכמן, לשמוע על חזרת בית הכנסת לימי ההוד שלו:

מה מסמל בעיניך כיום "בית הכנסת המרכזי" בכפר חב"ד?

ר' נחמן רייכמן: מסמל בעינינו שילוב של זיכרון ילדות, הצעירים של היום, ועם ניחוחות של פעם, מזקני הכפר. בשלב מסויים עברתי לבית הכנסת בשיכונים, ולפני כמה שנים חזרתי, למקומו של אבי שנשאר מאז. היום זה בית של צעירים והוא בהתחדשות כל העת. אני הייתי מגדיר בכמה מילים: "שילוב של ישן וחדש".

ר' מנדי בוסטומסקי: פעם ביהכנ"ס היה נחשב בית כנסת של וותיקים, וריכז את "טובי העיר". הרב גרליק רבה הראשון של כפר חב"ד, וגם הרב טרבניק. ר' מוניע שניאור, ר' ישראל קוגל. מי שפיתח את בית הכנסת לאורך השנים היו הגבאים ר' אייזיק קרסיק, ר' מנדל רסקין, ויצחק ריבקין ע"ה. היום הצעירים חוזרים אליו.



קצת היסטוריה

איזה שינויים מבניים חלו בבית הכנסת עם השנים?

הגבאים: עם השנים נהיה צורך להגדיל את בית הכנסת. ר' מוליק רבקין, ר' מרדכי ציבין, ר' יצחק ריבקין ור' יוסף יצחק אהרונוב, הגדילו את ביהכנ"ס, והוסיפו את חדר שני וחדר שלישי, ועוד, בסוף שנות הממי"ם.

לאחרונה בסיוע של וועד כפר חב"ד והיו"ר ר' בנימין ליפשיץ, מתפללים ותורמים נדיבים, הוחלפה מחיצת הזכוכית בבית הכנסת, הוחלפה כל מערכת המיזוג הישנה, נסגרה המרפסת המקורה בכניסה כדי לאפשר במקום התוועדויות ושיעורים.



הוחלף ריהוט, הוזמנה בימה מפוארת לקריאת התורה, ועוד. גם תקרת בית הכנסת הקיימת כבר 65 שנה מאז בנייתו, תוחלף בע"ה.

נסלל כביש חדש עם גישה נוחה עד סמוך לבית הכנסת, לנוחות המתפללים.

שינוי באווירה

"לפני כמה שנים היה מניין אחד בשחרית. היום יש שלושה, ותכנית למניין רביעי. יש כל יום שני שיעורי חסידות הנמסרים כל יום. אחד ע"י הרב ברוך פייגין, ואחד ע"י הרב ישראל אשכנזי.



שיעורים נוספים שבהם ניתן לראות מבוגרים שזקנם הלבן יורד על פי מידותיהם, לאברכים צעירים. שיעור ב"עין יעקב" בין מנחה למעריב, אותו מוסר בלשון צחה ר' אלעזר גלבשטיין, ושיעור ב"נגלה", אותו מוסר ר' יקותיאל שניאורסון.

קידושים והתוועדויות כמו פעם

רבים זוכרים בערגה את הקידושים המיוחדים בשבתות שבהם היו יושבים זקני הכפר ומתבלים אימרות חסידיות על דרך הצחות, לאחר שתיית לחיים הגונה, ואמירת דברי חסידות עמוקים ומעוררים. הצעירים היו מאזינים בצמא, והתוועדויות אלו יצא שמעם למרחוק.


"קידושים והתוועדויות כמו פעם". התוועדות בבית הכנסת

בחורים מהישיבה היו מגיעים במיוחד לשמוע את הרב אשכנזי רבו של כפר חב"ד, הרב שלום פלדמן, הרב ברוך גופין, המשפיע הרב יחזקאל שפרינגר, ועוד.

ר' נחמן: היו גם שני "בעלי מנגנים:" ר' אליהו ריבקין ור' זלמן ברונשטיין. לשמוע אותם מנגנים ברגש פנימי עמוק, ובנעימה חסידית מקורית, הלב היה נמס.

היום, הצעירים והמבוגרים יושבים יחדיו מידי שבת בהתוועדויות, כשעל המלאכה מנצח במסירות רבה ר' מיכאל שיף.



ר' נחמן רייכמן מפליג לימים של פעם, ומספר בערגה על דמויות ההוד של אז: "דמויות רבות אני זוכר מילדותי. במיוחד אני זוכר את הרב גרליק ע"ה, אני זוכר במיוחד שהשתתף בבר מצווה שלי, שהיתה בחצר ביתנו. הרב גרליק היה דמות "משכמו ומעלה". היה אדם ישר ואהב את תושבי הכפר.

האם יש דברים הטעונים שיפור כיום, לדעתכם?

"תמיד יש מה לשפר. יש שיתוף פעולה והתגייסות יוצאת מן הכלל של הקהילה לענייני בית הכנסת. נגלה לך "סקופ": כגבאים החלום שלנו לפתוח כאן "כולל". היינו רוצים מאוד לפתוח "כולל אברכים" שישבו וילמדו כל היום. שיהיו בכל עת ובכל שעה מניינים, ושקול התורה והתפילה ישמע כל העת מבית הכנסת. הדאגה שלנו כגבאים היא אכן למקום, שהכל יהיה כמו שצריך, בנייה ריהוט וכדומה. אבל כל זה נועד למשהו יותר פנימי: כדי שיוכלו לשבת ללמוד ולהתפלל. אלו השאיפות שלנו."

פעילות מיוחדת עם הילדים

יש קבוצה עצמאית של ילדים, בפיקוח המחנך הרב משה אסולין, שמארגנת מבצע הקשבה בקריאת התורה, אמירת "אמן" ופסוקים, וספינת הדגל שלהם: מבצע אמירת תהילים בשבת מברכים. המבצע נושא פרסים יקרים, ושמעו יצא לכל ילדי הכפר, שרבים מגיעים ומשתתפים.

יש אווירה מיוחדת בביהכנ"ס? מה היחס של הצעירים והמבוגרים?

האווירה היא של עשייה והתחדשות. המיוחד זה השילוב בין הצעירים למבוגרים. ניתן לראות אברך צעיר בשיעור "עין יעקב", ולצידו זקן בן תשעים.



לסיכום, יש סוג של "סגירת מעגל"?

ר' נחמן: כהרגשה אישית: סבא שלי, היה גזבר בביהכנ"ס, לפני שנים רבות. זה נודע לי רק לאחרונה, כשנהייתי גבאי... אחד מהוותיקים טרח ללחוש על אוזני את הידיעה המרעישה... גם אבי יעקב יצחק רייכמן היה פעיל בבית הכנסת. כל הדלתות והחלונות בצד ימין של בית הכנסת, היו תרומה שלו... בכל שבת מברכים, היה מכין בביתו את הקידוש לבית הכנסת במשך שנים רבות. אני חש בכך המשכיות. גם הגבאי המסור ר' ברל קרסיק, אביו ר' אייזיק היה פעיל בבית הכנסת.


ר' מנדי:

כל ילדותי גדלתי כאן, בבית הכנסת המרכזי, סביב האווירה המיוחדת. אני חש בכך סגירת מעגל בבית הכנסת שגדלתי בו, ואנו פועלים בס"ד לקידומו.

גבאים ומתפללים המעוניינים לפרסם את "בית הכנסת שלהם" בשבועות הבאים, במדור המיוחד "בית הכנסת בשבוע", מוזמנים לכתוב אלינו, ולצרף תמונות מתאימות. למייל: [email protected]

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.