מערכת COL | יום כ"א אב ה׳תשע״ט 22.08.2019

היארצייט של המהר"א מבעלזא זצ"ל • קשריו עם הריי"צ והרבי

היום, כ"א מנחם אב חל יום היארצייט של רבי אהרן רוקח המהר"א מבעלזא זצ"ל שנפטר בשנת תשי"ז. היה האדמו"ר הרביעי של חסידות בעלז ומקים חסידות בעלז בארץ ישראל לאחר השואה ● על קשריו המיוחדים עם כ"ק אדמו"ר הריי"צ נ"ע ועל הביקור החשאי שערך אצלו הרבי בעת שהאדמו"ר מבעלזא ביקר בברלין ● לסיפור המלא
היארצייט של המהר
היום, כ"א מנחם אב חל יום היארצייט של רבי אהרן רוקח זצ"ל המהר"א מבעלז שנפטר בשנת תשי"ז. היה האדמו"ר הרביעי של חסידות בעלז ומקים חסידות בעלז בארץ ישראל לאחר השואה.

כשיצא אדמו"ר הריי"צ מרוסיה והגיע לפולין, יזם אסיפת אדמ"ורים בכדי לדון ביסוד "ועד עזרה ליהודי רוסיה". כשפרצה מלחמת העולמם השניה, נשאר האדמו"ר מבעלז בפולין, דבר שהיה כרוך בסכנה מידית לאדמו"ר מבעלז. ועד חסדי בעלז פנו במכתב לאדמו"ר הריי"צ, בו ביקשו סיוע מאדמו"ר הריי"צ בהצלת האדמו"ר מבעלז.

אדמו"ר הריי"צ פנה במכתב אל הרב שלמה יהודה לייב אליעזרוב, ופירט לפניו מה עליו לעשות כדי להשיג לרבי מבעלז רשיון יציאה מאירופה ורשיון כניסה לארץ ישרא, וכן לשופט הראשי בארץ הקודש מר גד פרומקין, לאדמו"ר מקופיטשניץ, ולאדמו"ר מצעלים והרב לוי יצחק גרינוואלד.

לאחר שניצל האדמו"ר מבעלזא והגיע לארץ הקודש, שלח אדמו"ר הריי"צ מברק אל הרב שאול דוב זיסלין ואל הרב מנחם מענדל קופרשטאך, וביקשם לבקר רבי אהרן, ולברכו בשם אדמו"ר הריי"צ בברכת 'ברוכים הבאים', ולטוב וברכה בגשמיות וברוחניות, ולדווח לאחר מכן לאדמו"ר הריי"צ אודות מצבו ומצב בני משפחתו.

ביום ו' אדר כתב אדמו"ר הריי"צ מכתב ברכה אל האדמו"ר מבעלזא באמצעות הרב משה גוראריה מתל אביב. האדמו"ר מבעלזא ענה לו על המכתב, ובהמשך היתה ביניהם עוד חלופת מכתבים.

להתועדות י"ב תמוז שנערכה בזאל של ישיבת "תורת אמת" בירושלים בשנת תש"ה, שלח רבי אהרן את אחיו רבי מרדכי רוקח כשלוחו האישי.

כשחלה אדמו"ר הריי"צ, באמצע שנת תש"ה, כתב לו הרבי מבעלזא ברכת רפואה שלימה ועליה ענה לו אדמו"ר הריי"צ.

המכתב האחרון מהרבי מבעלזא אל כ"ק אדמו"ר הריי"צ הוא משנת תש"י, בברכת השנה.

קשריו עם הרבי

כאשר גרו הרבי והרבנית חיה מושקא בברלין. באחד הימים נודע כי האדמו"ר מוהר"א מבעלזא הגיע לברלין ורבים הולכים לקבל את פניו. הרבי שהיה אז אברך צעיר ביקש גם לראות אותו, אולם בתנאי שלא יגלו את זהות.

לאכסנייתו של האדמו"ר היה תור גדול של יהודים שחיכו לתת "שלום". הוא נתן "שלום" כשידו עטופה במגבת, וראשו מורכן כלפי מטה. כשניגש הרבי ונתן לו ידו לשלום, הרים את עיניו הקדושות, הוריד את המגבת מהיד ואחז את ידו של הרבי. כך החזיק רבי אהרון הקדוש את היד זמן ממושך ושאל: "ווער איז דער יונגערמאן?" ["מי הוא האברך הזה"]. -"א גיוויינליכער יונגערמאן" [="אברך פשוט"], ענה הרבי. נענה הרבי מבעלזא ואמר: "א ווארימע הענטאלע. יונגערמאן, פון אונדז בעהאלט מען זיך ניט" [="יד חמה. אברך, מאיתנו אי אפשר להסתתר"]. כשגילה ר' חיים שניאורסון לאדמו"ר מבעלזא שהאברך הוא חתנו של אדמו"ר הריי"צ, אמר הצדיק: "יא יא, איך זע איך זע. איך האב געפילט אז דאס איז אן איידעלע האנט" [="כן כן, אני רואה אני רואה, הרגשתי שזו היא יד זכה"]. הרבי מבעלזא המשיך להחזיק את ידו של הרבי ודיבר אתו כך במשך כעשר דקות.

הרב יחזקאל בעסער מספר שפעם כשהיה אצל הרבי הזכיר את בעלזא בענין מסוים וכאשר העלה את הענין של בעלזא אמר הרבי שהאדמו"ר הרה"ק רבי אהרן מבעלזא זצוק"ל היה צדיק גדול ובקי גדול בשולחן ערוך אורח חיים והוסיף הרבי שקיבל "שיריים" מרבי אהרן מבעלזא זצוקלל"ה.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.