מערכת COL | יום ז' אדר ב ה׳תשע״ט 14.03.2019

ממחשבה למציאות: כיצד מייצרים 'קריקטורה'? • הצצה מרתקת

"כַּחֹמֶר בְּיַד הַיּוֹצֵר": ר' מענדי ירוסלבסקי, מאייר חב"די צעיר ונמרץ משקיע את מרצו בפרי-יצירותיו, ומשלב את ציורים ואיורים חסידיים ואקטואליים מעניינים וכישרוניים • בראיון מיוחד למגזין שישי ב-COL, הוא חושף: כיצד הגיע אל התחום - כישרון מולד או לימודים? מה האיור הכי מיוחד שלו עד היום ומדוע? האם יש לו שיטה ייחודית לפיתוח קריקטורה? ומהי השאיפה שלו כאיש מקצוע בתחום? • לראיון המלא >>>
ממחשבה למציאות: כיצד מייצרים 'קריקטורה'? • הצצה מרתקת
איור: מענדי ירוסלבסקי


מאת: מנדי זילברשטרום, COL

***

"כַּחֹמֶר בְּיַד הַיּוֹצֵר": ר' מענדי ירוסלבסקי, מאייר חב"די צעיר ונמרץ משקיע את מרצו בפרי-יצירותיו, ומשלב את ציורים ואיורים חסידיים ואקטואליים מעניינים וכישרוניים.

בראיון מיוחד למגזין שישי ב-COL, הוא חושף: כיצד הגיע אל התחום - כישרון מולד או לימודים? מה האיור הכי מיוחד שלו עד היום ומדוע? האם יש לו שיטה ייחודית לפיתוח קריקטורה? ומהי השאיפה שלו כאיש מקצוע בתחום?

***

ראשית, כיצד הגעת אל התחום. האם למדת או כישרון מולד?

"אמר אחד מגדולי הציירים ש'כל הילדים מציירים, השאלה אם הם ממשיכים או מפסיקים מתישהו'. כאחד שגם מלמד ציור אני רואה כמה זה נכון, כל ילד אהב לצייר וכמעט כל ילד יודע לצייר!!..

"לצייר תמיד מאוד מאוד אהבתי למרות שלא בהכרח הייתי הצייר הכי טוב בכיתה, בהמשך ב"ה ראיתי שהולך לי, אנשים מתלהבים מהיצירות שלי, התחלתי להסתכל הרבה על ציורים בסגנונות שונים ולאט לאט למדתי על כיוונים, רעיונות וטכניקות ציור. יותר מאוחר אבי שיחי' שלח אותי ללמוד אצל צייר גדול בשם דני דביר ז"ל.

"אני רואה את עצמי כצייר בצבעי שמן על בד, אבל אחרי החתונה הבנתי שבשביל להתפרנס בקביעות אני חייב לשלב גם איור דיגיטאלי, אז נכנסתי ללמוד את התחום במכללת פרוג וב"ה היום אני מאייר להרבה לקוחות במגוון סגנונות.



"חשוב להבין שאיור דיגיטאלי זה איור לכל דבר ועניין, למעט העובדה שהמסך משמש בתפקיד דף נייר או בלוק ציור. בדיוק כמו שגיטרה חשמלית היא גיטרה לכל דבר רק עם יכולות מתקדמות".

כיצד כאברך חב"די צעיר, אתה מקשר את האיורים שלך לאקטואליה?

"המוטו של חב"ד זה תמיד להיות בשליחות ובכל מקום שאתה נמצא מיד קופץ לך ה'קטע' להיות שונה, להכניס רעיון חב"די יהודי וכו'.

"שאלתי את אחד השלוחים שעובד עם צעירים בתמיהה על הכיפה הצבעונית שעל ראשו, איך זה מתאים לשליח? הוא השיב שזו כיפת עבודה, כדי לשבת עם צעירים בימינו צריך לדבר בשפה שהם מכירים על מנת למשוך אותם פנימה.

"ציורי האקטואליה הם עבורי ה"בגדי עבודה" שלי בכדי שיכירו גם רעיון מ"היום יום" או איזה ווארט חסידי מרומם".



מהו האיור הכי מיוחד שלך עד עכשיו, שאליו התחברת, ומדוע?

"יש לי ציור שנקרא "פארט א אידעלע" כן כן.. על הניגון החב"די הידוע. זה התחיל כשהייתי בישיבה קטנה, כשניגנו את הניגון באחד ההתוועדויות זה הצטייר לי בצורה מוחשית, והתעורר בי חשק לקום ולצייר את השיר, כאשר רק ב'בין הזמנים' מימשתי זאת, התיישבתי וציירתי את השיר בעפרון ופחם. לאחר שעברו מעל 10 שנים ועם ידע מקצועי רחב יותר ציירתי זאת שוב ברמה גבוהה.

"תהליך הציור נורא ריגש אותי. בשביל לצייר כך שהיצירה תדבר אל הצופה צריך לצייר מהלב. ממש להיכנס לסיטואציה ולהיסחף לתוך הציור ואכן הרגשתי את ה-"איך קען דיר ניט העלפן" של ה-"טאַטעניו וה-מאַמעניו" ואח"כ מגיע הרבי ואומר לנו: "דו וועסט זיך ניט דער טרינקען"...

לכל הקריקטוריסיטים הגדולים יש טביעת אצבע. אתה יכול לומר מה מייחד את העבודות שלך?

"ראשית הקריקטורה היא אמצעי להביע דעה או לבטא רעיון כל שהוא. אכן לכל צייר בעולם טביעת אצבע ייחודית, כשם שפרצופיהם שונים כך ציוריהם שונים.



"בתחום הקריקטורות אפשר לומר שבשונה מהסגנון המקובל במגזר החרדי לצייר בקווים גסים וגם הצביעה היא די מלמעלה. אני כן מכניס גם בקריקטורה דיוק וחדות לפרצופים ולסיטואציה".

איך רוקמים קריקטורה? מן הסתם פיתחת לעצמך שיטה, החל מהרעיון הכללי ועד לתוצר הסופי. שתף

"כולם חושבים שקודם כל צריך לדעת פוליטיקה, אז זה ממש לא מדויק. אני לא מבין בתחום אבל כן רואה בזה "שליחות" להציג עמדה יהודית - אמונית בנושאים אקטואליים.

"קריקטורה לא מבוססת רק על הקצנת דמויות וקווי אופי, אלא גם על שימוש בדרך של משל ונמשל. דהיינו להמחיש בעזרת אלמנטים שונים את הסיטואציה האקטואלית.

"כאשר נכנסתי לתחום הקריקטורות קיבלתי טלפון ממוטי הלר, גדול הקריקטוריסטים החרדים, שאמר לי בין היתר משפט חשוב: "אל תחשוב איך לצייר את החדשות אלא ביום יום שלך כאשר אתה רואה עציץ, מנורה, גשם זלעפות או פקק תנועה תדמיין לעצמך למה הדבר דומה, איך אני יכול להשוות את זה למתרחש בפוליטיקה וכו'. פשוט לחיות כך שתמיד תהיה מוכן עם משל לכל התרחשות אקטואלית כזאת או אחרת". 



"דבריו החכמים השפיעו עליי מאוד ויישמתי את זה גם ברוחניות. כמה שהרבי רוצה שנחיה משיח עכשיו, הבנתי מה זה לחיות משיח. לא כאשר נתקלים בבעיה חלילה. אלא ביום יום ובכל סיטואציה".

לסיום, האם יש לך שאיפה מיוחדת בתחום המקצוע שלך?

"כאמור האיור הקליל והקריקטורות זה בעיקר כדי להיכנס לציבור אבל השאיפה שלי להתמחות בציורי אומנות יהודית לצד ציורים ראליסטים איכותיים.

"חשוב לי שהיצירות יהיו בעלי מסר יהודי, חסידי, רוחני ואמיתי. שתהיה להם השפעה חיובית על העולם ושיציגו את האמת והיופי שביהדות ובחסידות.

"אני תמיד מתפלל שחס וחלילה לא תצא תקלה תחת ידי ושאדע להשתמש בכישרון הציור לביצוע שליחותי בעולם בנאמנות ובהצלחה בס"ד"...


בציור - המאייר: ר' מענדי ירוסלבסקי. 

***

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.