מערכת COL | יום י"ב תשרי ה׳תשע״ט 21.09.2018

איך נבחר אתרוג כשר? • המדריך המלא

איך נבחר אתרוג כשר? כל שנה אנו עומדים חסרי אונים מול עשרות האתרוגים שלפנינו בלא לדעת איזה אתרוג נקנה, איזה אתרוג כשר ומהודר יותר • בטור שלפניכם מבואר ומפורט איך לבחור אתרוג כשר. הובאו בו רק הבעיות המצויות כיום שאיתם נצטרך להתמודד בשעת קניית האתרוג [הושמטו מקרים ושאר פסולים המוזכרים בשו"ע ובפוסקים שאינם מצויים כיום], טיפים ועצות פרקטיות • מגיש הרב שמואל גדסי, מו"צ בבית מדרש להוראה ומשפט ברחובות • מדריך חובה לפני רכישת אתרוג • איך נבחר אתרוג כשר
איך נבחר אתרוג כשר? • המדריך המלא
(צילום אילוסטרציה: סיון אופיר, ארכיון COL)

 

 הרב שמואל גדסי

איך נבחר אתרוג כשר? כל שנה אנו עומדים חסרי אונים מול עשרות האתרוגים שלפנינו בלא לדעת איזה אתרוג נקנה, איזה אתרוג כשר ומהודר יותר.

בטור שלפניכם מבואר ומפורט איך לבחור אתרוג כשר. הובאו בו רק הבעיות המצויות כיום שאיתם נצטרך להתמודד בשעת קניית האתרוג [הושמטו מקרים ושאר פסולים המוזכרים בשו"ע ובפוסקים שאינם מצויים כיום], טיפים ועצות פרקטיות.

נדגיש, כי שיטת אדמוה"ז בכשרות ארבעת המינים שונה בכמה וכמה דינים מהקצה אל הקצה משאר הפוסקים, יש דברים שאדמוה"ז מחמיר לפסול ואחרים מכשירים, ויש להיפך שאחרים פוסלים ואדמוה"ז מכשיר. לכן לא שייך לסמוך על רב כזה או אחר שאינו פוסק ע"פ שיטת אדמוה"ז.

נתחיל...
כדי שהאתרוג לא יהיה פסול אנחנו צריכים לפענ"ח את האתרוג, לפענ"ח ר"ת פיטם  עוקץ נקודות שחורות או לבנות וחסר.

תחילה נביט אל הפיטם ונבדוק בו שני דברים:

א. שלא נפל הפיטם אחר שנקטף מהעץ. – כשנופל הפיטם קודם שנקטף מהעץ, האתרוג מגליד במקום הפיטם, ולכן נראה קרום וגלד בצבע חום במקום הפיטם וכך נדע שנפל קודם שנקטף וכשר. סימן נוסף שיש הוא שרואים גומא קטנה ושקע במקום הפיטם סימן זה הוא בעיקר כשנופל הפיטם כשהאתרוג עדין קטן. משא"כ כשנפל הפיטם אחר שנקטף מהעץ לא יהיה במקום הפיטם גלד אלא אותו מקום יחליף את צבעו לחום ואח"כ אף לשחור [כמו כל פרי מקולף שלאחר זמן מחליף צבעו].

ב. אם יש פיטם נוודא שאינו יבש ועומד ליפול בקלות וליפסל – כיצד נבדוק זאת? הפיטם עדין ויכול ליפול, לכן לא ניגע בו, אלא מספיק להסתכל עליו אם החיבור שלו לאתרוג נראה דק ויבש נדע שהוא יכול ליפול בקלות. [שים לב זה יכול לקרות לפעמים גם באתרוג צהוב יפה ומהודר].

משך זמן בדיקת הפיטם ע"פ רוב לא יותר מ-5 שניות.

משם אל העוקץ, נוודא שהעוקץ לא נפל והוא שלם בכל רוחבו ומכסה את כל הגומא שמתחתיו באתרוג. - יש לציין שלפעמים יוצאים מהעוקץ כעין כנפיים שהם כבר מחוץ לגומא ולכן אף שנחסרו לא נפסל האתרוג, כל שהגומא עצמה מכוסה. כמו כן אין חסרון בגובה ואורך העוקץ, אלא כל שהוא מכסה את כל הגומא, כשר. - ואדרבה עצה פרקטית: אם העוקץ ארוך מדי כדאי לחותכו [את העוקץ לא את הפיטם!!], ככל שהוא גדול יותר יש בו יותר שטח שיכול לקבל מכה וליפול ולפגום את האתרוג.

משך זמן בדיקת העוקץ 1 שניה.

נקודות - הגענו לשלב המתקדם והמורכב יותר.

נקודות שחורות או לבנות פוסלים את האתרוג לגמרי, ואין יוצאים בו ידי חובה.

מיקום הנקודות השחורות מכריע ועל-פיו נדע האם האתרוג כשר או לא. – לשם כך נחלק את האתרוג לשניים גוף האתרוג והחוטם שלו.

מהו החוטם? נאחז את האתרוג באופן שהעוקץ יהיה למטה והפיטם למעלה, נשים לב שהחלק העליון של האתרוג מתחיל ממקום מסויים להיות משופע ומתקצר ועולה עד הפיטם [בשונה למשל מהתפוז שהוא עגול גם בראשו], כל המקום הזה שמתחיל להתקצר לכיוון הפיטם ועד הסוף העליון של האתרוג הוא הנקרא חוטם.

מקום החוטם הוא המקום היותר חשוב באתרוג, מהסיבה שכשאנו אוחזים את האתרוג, החוטם הוא המקום שנשאר גלוי ואותו רואים, ולכן אנו צריכים שהוא יהיה מושלם ויפה יותר.

בחוטם, נקודה שחורה או לבנה אפילו רק אחת פוסלת את האתרוג. בשאר גוף האתרוג [שמתחת לחוטם] נקודה אחת אינה פוסלת אך משניים ומעלה יש להחמיר שפוסל - חשוב לציין שדין זה ששתי נקודות בגוף האתרוג פוסלות זהו חומרא שמחמיר בה אדמוה"ז!! אך שאר הפוסקים בפרט האשכנזים מקילים בזה, משום כך יש לשים לב אנו חסידי חב"ד שמי שמחפש אתרוג מהודר שלא לסמוך בזה על מו"צ שאינו פוסק ע"פ שיטת אדמוה"ז.

יחד עם חומרא זו יש לנו שתי קולות בדין זה ולא כל נקודות שחורות או לבנות פוסלות:

א. דווקא נקודות שרואים אותם רוב בני אדם בהשקפה ראשונה (לשון אדמוה"ז) הם הנקודות הפוסלות, אך אם לא ראה אותם באופן הזה אף שכשמתבונן היטב רואה את אותם הנקודות האתרוג כשר לחלוטין.

לכן נבאר כיצד לבדוק את האתרוג בצורה הנכונה ע"פ הלכה. נחזיק את האתרוג במרחק שרגילים להחזיק שאר חפצים כשמסתכלים עליהם, ולערך הוא מרחק של 35 ס"מ מהעין, ובמרחק כזה נסתכל על האתרוג בראיה שטחית לא בהתבוננות, על כל האתרוג. אם לא מצאת נקודה האתרוג כשר ומהודר.

ובמילים אחרות, נקודות שרואים אותם אחר התבוננות ולא בהשקפה ראשונה לרוב בני אדם אינם פוסלות כלל. יותר מזה אף אם אחר שהתבוננת מצאת נקודה ועכשיו אחר שאתה יודע מקיומה אתה רואה אותה אף בהסתכלות שטחית, אין זה פוסל, משום שקודם שהתבוננת, כשהסתכלת בהתבוננות שטחית לא ראית אותה אין הנקודה פוסלת.

לפי הנחיית בדיקה זו משך זמן בדיקת האתרוג מנקודות שפוסלות אותו לא עולה על 10 שניות!!!

ב. אף אם מצאת נקודה בעייתית צריך לדעת קולא נוספת, והיא, שהנקודה השחורה או לבנה שפוסלת היא רק אם הנקודה באה מהאתרוג עצמו ולא שנעשתה מדבר חיצוני. - האם ניתן לדעת מהי נקודה שהיא מגוף האתרוג ומהי חיצונית?



לצורך כך נרחיב מעט על סוגי הנקודות השחורות:
א. נקודות שחורות שהם מעצם האתרוג [עד היום לא ברור כ"כ מדוע הם נוצרים בחלק מהאתרוגים].

ב. מראה שחור נוסף שיכול להיווצר באתרוג, הוא כשמקבל האתרוג מכה יוצא ממנו מיץ ולאחר כמה ימים נוצר שם כתם חום ובמשך הזמן יכול להפך אף לשחור - עצה פרקטית: מי שהאתרוג שלו קיבל מכה ויצא ממנו מיץ, ניתן לדעת שיצא מיץ ע"י הריח שיוצא מאותו מקום, ישטוף מיד את אותו מקום בעדינות ויסיר את המיץ שהופרש, זה יכול להועיל שלא יתחלף צבע האתרוג באותו מקום.

מראות שחורות אלו פוסלים את האתרוג כשיש נקודה אחת בחוטם או שתי נקודות בשאר גוף האתרוג והם נראים בהשקפה ראשונה לרוב בני אדם כנ"ל.

יש עוד סוג של נקודות שחורות שהם לכלוכים, פיח או הפרשות של חרקים שנדבקים על האתרוג בפרדס והם ניתנים להורדה ובודאי שאינם פוסלים כלל. יש מהם שיורדים בקלות ויש שנתפסים בשקעים וחריצים שבאתרוג ובשביל להורידם צריך מיומנות שלא לפגוע באתרוג, ולכן לא כדאי שאדם רגיל שלא מיומן יוציאם.

עוד יש נקודות שנוצרים מחומר הריסוס, זה יכול להראות ככתמים עגולים שחורים [פס דק בצורת עיגול] או נקודות שחורות שנוצרות ע"י שהריסוס פוגע באבק שעל האתרוג ובאבק יש חלקיקי זכוכית וכשפוגע בו החומר של הריסוס נוצרת צריבה הגורמת גם לצריבת האתרוג ונוצרת נקודה שחורה.

נקודות אלו אינם פוסלים מאחר והם נגרמות מדבר חיצוני ולא מהאתרוג עצמו.

אלא שלמעשה יש שכתבו שאין אנו בקיאים לדעת מהם הנקודות שנוצרו מהריסוס ומהם הנקודות שנוצרו מהאתרוג עצמו, ולכן כתבו בזה כלל שכל נקודה שחורה שאינה יורדת יש לחשוש שמא היא מהאתרוג עצמו ופסול. – ולפ"ז צריך לשים לב ולהיזהר מאוד בדבר זה, כי היום נפוץ בהרבה אתרוגים נקודות שחורות שאינם יורדים ובנקודה אחת בחוטם או שני נקודות בגוף האתרוג יש לחשוש שפסול. ואף באתרוגי קלבריה הנקנים במאות שקלים יש בהם לפעמים נקודות שחורות אלו שמעלות שאלה בכשרות האתרוג.

לעומת זאת חשוב לציין שנראה שדעת הרשז"א שאין בעיה בנקודות אלו הנפוצות כיום מהריסוס ואף נקודה שאינה יורדת אינה פוסלת.

למעשה: גם אם נקל בנקודות אלו עדין צריך בקיאות רבה במראה וסוגי הנקודות השחורות, משום שיש נקודות שחורות שנראה יותר שהם מבשר האתרוג ממש ופוסלים את האתרוג, וגם נקודות אלו מצויות לפעמים ובהם בודאי צריך להיזהר מאוד. – לכן אם נמצא נקודה שחורה [או לבנה] הנראית לעין בהסתכלות ראשונית בחוטם או שתי נקודות בחלק התחתון של האתרוג נמנע מלקחת את האתרוג הזה. יש שפע אתרוגים אחרים בלא נקודות אלו שנוכל לקנות ולקיים בהם את המצוה.



חסר
נסתכל על כל האתרוג לראות שלא נחסר בו כלום. באתרוגים הנמכרים כיום לא מצוי כ"כ אתרוג חסר, האתרוגים ע"פ רוב עוברים מיון לפני שנמכרים. – מהו חסר?

יש באתרוג כמה וכמה שכבות. מקום הזרעים ומיץ האתרוג, מעליהם שכבה לבנה עבה והיא בשר האתרוג, מעליה קליפת האתרוג הדקה שבצבע ירוק או צהוב ולה יש טעם חריף [ונקרא גם 'לוזי שמן'], ומעליה יש קליפה דקה מאוד כמו גלד וקרום שקוף [ונקרא גם 'קותיקולא'].

שיטת אדמוה"ז מקילה בזה, שחסר הוא דווקא כשנחסר באותו מקום עד הבשר הלבן של האתרוג, אך כל עוד שלא הגיע לבשר הלבן אלא עדין נשאר אותו המקום הקלוף כצבע שאר האתרוג, אין זה חסר. – ומטעם זה לא מצוי אצלנו כ"כ פסול חסר באתרוג.

אך לפני שנכשיר את האתרוג הזה שמצאנו בו קילוף כל שהוא, אנחנו חייבים לבדוק דבר נוסף.

דרך האתרוג שבמקום שנקלף, הוא יחליף את צבעו במשך הזמן לצבע חום [וכמו כל פרי מקולף שלאחר זמן מחליף צבעו], ואם מצאנו שבמקום הקילוף התחלף צבע האתרוג לצבע אחר, יש חשיבות גדולה למיקומו באתרוג, אם הוא בחוטם אפילו במקום אחד פסול. ואם הוא מתחת לחוטם בשאר האתרוג אם הוא נקלף ונשתנה מראהו בשני מקומות יש להחמיר שפסול [וכמו דין נקודה שחורה באתרוג].

 

טיפ: מקום שנקלף אינו מחליף את צבעו מיד, אלא לוקח זמן עד שמחליף צבעו, ויכול לקחת אף כ-24 שעות, ולכן אם מוכר האתרוגים מתנדב לקלף נקודות בלעטלאך וכדו' מהאתרוג, אע"פ שמותר לקלף ובכך להכשיר את האתרוג כל עוד שאינו מחסר באתרוג ומגיע לבשר הלבן, מ"מ אם נקנה אתרוג כזה אפשר שכשיגיע החג נופתע לראות במקום הקילוף כתם חום שפוסל.

 

למומחים בלבד קילוף בלטעלאך ונקודות מהאתרוג - אדם שמומחה בטיפול באתרוגים ידע לזהות אלו נקודות ובלעטלאך ניתן לקלף ואלו לא. הוא יזהה האם הנקודה היא רק בגלד העליון שהיא הקליפה החיצונית ביותר וניתן לקלפה בלא שישתנה מראה האתרוג במהלך הזמן. או שהנקודה עמוקה יותר ותפוסה גם בקליפה הצהובה או ירוקה שתחת לגלד והקרום העליון, ואז יכול להתחלף הצבע במקום הקילוף.

  

בשעת הקילוף נדע לזהות אם נקלף רק הגלד או שנקלפה גם הקליפה שתחת הגלד, ע"י חוש הריח, כשפוגעים בקליפה הצהובה או הירוקה שתחת הגלד נפגעים 'לוזי השמן' שבקליפת האתרוג ויוצא מהם כמין חומצה שהיא מפיצה את הריח המוכר של האתרוג.

 

אמנם גם כשיוצא ריח אין זה אומר שבודאי יתחלף הצבע, יש פעמים שהפגיעה היא מועטה, וכשמיד שוטפים את אותו מקום בעדינות מסירים את החומצה שהופרשה ולא יתחלף צבע האתרוג.

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.