מערכת COL | יום ט"ו אייר ה׳תשע״ז 11.05.2017

עם קסדה, עוזי על הכתף ותפילין בתעלה: הרב הרטמן משחזר

בימים אלו מלאו 50 שנה לקריאת הרבי המפורסמת בל"ג בעומר תשכ"ז לצאת ל'מבצע תפילין' ● הרב יוסף הרטמן מחשובי אנ"ש בנחל'ה, שעוסק במשך יותר מיובל שנים במבצע תפילין, חושף יריעה מרתקת והיסטורית של המבצע: מתקופת ההמתנה, מלחמת ששת הימים, ההתשה, ועד לימינו אלה ● לנגד עיניהם של החיילים המאובקים במוצבי התעלה, נגלה כמו פאטה-מורגנה: לצד אנשי הזחל"מ ומכלי המים, חסיד מזוקן עם קסדה, עוזי טעון על הכתף, בידו הוא מחזיק תפילין וכיפה, ועם חיוך הוא מציע להם להניח תפילין... ● וגם: מי שמר על כפר חב"ד במלחמת ששת הימים? ● מיוחד ● מגזין שישי ● מבצע תפילין בין המלחמות
עם קסדה, עוזי על הכתף ותפילין בתעלה: הרב הרטמן משחזר
למעלה: הרב יוסף הרטמן עם רגם במבצע "עופרת יצוקה". למטה: במלחמת ההתשה על גדות התעלה

משה בן-חיים

בימים אלו מלאו 50 שנה לקריאת הרבי המפורסמת בל"ג בעומר תשכ"ז לצאת ל'מבצע תפילין'.

הרב יוסף הרטמן, מחשובי חסידי חב"ד בנחלת הר חב"ד, שעוסק במבצע תפילין במשך עשרות שנים, מ'הימים ההם' כבחור ישיבה בישיבה המפורסמת של המשפיע האגדי ר' שלמה חיים קסלמן, לפני חמישים שנה, ועד לימינו אלה, חושף בראיון מרתק ל-COL יריעה מרתקת והיסטורית: מהכרזת הרבי שהדהדה בכל העולם למבצע תפילין ולהרגעת העם היושב באה"ק, דרך מבצע תפילין במלחמה ואחריה, מלחמת ההתשה, מבצע תפילין בשיגרה ובחירום, ועד לימינו אלה.

הרב הרטמן מהווה דוגמא חיה לחסיד פעיל ו'חי' את המבצעים של הרבי, וממנו יראו הדור הצעיר וכן יעשו.

"כבר בשנות הכפי"ם, כשלמדנו בישיבה בפרדס בלוד, עסקנו במבצע תפילין", פותח הרב יוסף הרטמן ומספר. "כל נהג אספקה שהגיע לישיבה, מבקרים, בני קיבוצים, על כולם 'התלבשנו' והם הניחו תפילין. לא כמו היום שיוצאים בימי שישי, אז היו מספר ימים בשנה שהיינו יוצאים בהם למבצע תפילין: ערב ר"ה, ערב יו"כ, ל"ג בעומר, ובימי החופשה הממלכתיים."


התמימים צבי ויוסף הרטמן בל"ג בעומר במירון, תש"כ

בימי תקופת ההמתנה המפורסמת, כשעיני כל העולם היו נשואות לאה"ק והיה פחד גדול מאיומי מדינות ערב "להשליך את היהודים לים", היה זה הרבי שקולו הדהד ברמה: "אין לפחד ואין להפחיד" ו"הנה לא ינום ולא יישן שומר ישראל", אמר הרבי ודבריו נסכו עידוד ובטחון.

הרב יוסף הרטמן, היה באותה תקופה מחנך כיתה בבית הספר למלאכה. הוא משחזר: "היה פחד מאוד גדול בציבור, שגרירות ארה"ב קראה לכל אזרחי ארה"ב לחזור למדינתם, והורים תושבי חו"ל שילדיהם למדו בישיבות בארץ קראו להם לחזור.

"אני זוכר שהרבנות הצבאית חרשה שטח ענק באיזור דיזינגוף, כדי להכשיר שטח קבורה ל-100,000 הרוגים היל"ת. עד כדי כך המצב היה באותם ימים מדאיג.
"דברי הרבי והמכתבים ששלח, פורסמו בכלי התקשורת דאז, ובעיתונים, ונסכו עידוד רב.

"בל"ג בעומר שחל אז כמו השנה ביום ראשון, קרא הרבי לראשונה לצאת במבצע תפילין.

מכפר חב"ד לא נסעו אותה שנה למירון, כי חששו בכל רגע מפריצת מלחמה. אני זוכר שהמשפיע ר' שלמה חיים קסלמן כובד בהדלקת המדורה בכפר", משחזר הרב הרטמן.


המשפיע ר' שלמה חיים קסלמן מדליק את המדורה בל"ג בעומר בכפר חב"ד, באחד משנות הכפי"ם

"הרבי ציטט את את מה שכתוב על התפילין שהם סגולה להטלת מורא ופחד על האוייב, ובזכות זה זכינו לניסים גדולים", הוא מדגיש. "שבוע לאחר השיחה, כ"ו אייר בבוקר, פרצה המלחמה כשחיל האוויר פתח במתקפת מנע על חילות האוויר של האוייב, והשמיד אותם".

שני הבחורים ששמרו על כפר חב"ד

הרב הרטמן, גוייס כמו רבים אחרים בכפר, ועליו - ולהבדיל בין החיים לחיים - על ר' אורי עזרא ליפש ז"ל הוטלה המשימה לשמור על כפר חב"ד. "גוייסנו ל'הגנה מרחבית'. חתמנו על הנשק, ויצאנו לשמור על הכפר ממחבלים", הוא משחזר 50 שנה אחורנית. "עמק לטרון נשלט אז ע"י הירדנים, והיה מידע שיש שם מחבלים שמתכננים תקיפת יישובים".

"תזכרו את הניסים..."

הניצחון בחסדי שמיים, היה כמעט בלתי נתפס. תוך יומיים, כבר שוחררה ירושלים והכותל המערבי. הרב הרטמן, שכאמור היה מחנך בבית הספר למלאכה, מיהר ביום רביעי לקנות 'משקה' וקצת 'מזונות', ערך התוועדות ואמר לתלמידי כיתתו הנרגשים: "תזכרו את הניסים..."

למחרת, ביום חמישי, שוחררו גוש עציון וקבר רחל, וביום שישי ושבת קודש שוחררה רמת הגולן. "איבדתי חבר שנפל בקרבות על שחרור ירושלים, יהושע דאימנט הי"ד", אומר הרב הרטמן בעצב.

הרבי מקים ומחזק את מבצע תפילין בכותל המערבי

ממשיך הרב הרטמן, לתאר את השתלשלות האירועים סביב 'מבצע תפילין': "אחרי ששת הימים, הרבי שלח הוראות שאנ"ש חסידי חב"ד יערכו מבצע תפילין "מהזריחה ועד השקיעה", ומה שהיה עד אז תופעה מצומצמת, קיבל תנופה אדירה.

"היינו נוסעים מידי יום שישי ברכבת מכפר חב"ד לתל אביב, שם מול בית הכנסת הגדול היה בית כנסת קטן עם מרפסת ושם היינו מניחים תפילין לעוברים ושבים. חסידים יצאו לתחנה המרכזית בתל אביב, שוק הכרמל, בניין הדואר המרכזי, שם היינו עומדים מוקדם בבוקר, וכל עובדי הדואר מכל הסניפים היו באים "להחתים כרטיס" וגם אצלינו היו "מחתימים כרטיס"... היתה התלהבות אדירה. במשך הזמן זה כבר נכנס לשיגרה.

עם קסדה ועוזי, ותפילין ביד על גדות התעלה

"בחודש כסלו תש"ל (דצמבר 70 למניינם) קבלתי צו קריאה לעשרים ואחד יום ל"בלוזה", מחנה שהיה ממוקם בסיני 20 ק"מ מתעלת סואץ. הימים ימי מלחמת "ההתשה" ל"ע שגבתה הרבה קרבנות הי"ד. היו תקיפות מהאוויר של המטוסים המצריים והיו חדירות של הקומנדו המצרי. לצערו המצרים הצליחו להשתלט על כמה "מעוזים" ולבצע טבח, לא עלינו...

קבלת פנים רועשת בדמות מטוסי מיג וסוחוי

"ביום הראשון לבואנו, התארגנו לשמירות. היינו חוליה של שלושה חיילים. תפקידנו היה "צופי אוויר": זיהוי מטוסי אוייב מנמיכי טוס, כדי שהמכ"ם ברפידים לא יגלה אותם. עלינו היה לדווח למפקדת חה"א ברפידים על כל חדירה כזאת, כדי שיזניקו מטוסים שלנו.

"בכל כמה שעות התחלפנו בשמירה. בזמן הפנוי כמובן עסקתי במבצע תפילין. היינו על גבעה קטנה שהשקיפה לעבר התעלה. חשבתי לעצמי: 'החיילים שנמצאים על גדות התעלה, מי דואג להם?' פניתי למפקד שקראו לו מוטק'ה פלג, קיבוצניק, וביקשתי ממנו רשות לרדת לחבר'ה בתעלה. הוא הסכים ואמר: "תרד, אני אשמור במקומך".

הרב הרטמן, הצטרף לזחל"מ ממוגן ומשוריין שהוביל מים לחיילים בגדת התעלה. "היה חשש מצלפים של הקומנדו המצרי, שהיו מתמקמים על עצים. ישבתי בדוחק בין הנהג למלווה, כשרק חרך צר לעיניו של הנהג", ממשיך לתאר הרב הרטמן. 

לנגד עיניהם של החיילים המאובקים במוצבי התעלה, שהיו חשופים מעת לעת לגיחות הפצצה והפגזות מהצד המצרי של התעלה, נגלה כמו פאטה-מורגנה: לצד אנשי הזחל"מ ומכלי המים, יהודי חסיד מזוקן עם קסדה, עוזי טעון על הכתף, בידו הוא מחזיק תפילין וכיפה, ועם חיוך הוא מציע להם להניח תפילין...


הרב יוסף הרטמן על גדות התעלה במלחמת ההתשה

הרב הרטמן: "החיילים, מאובקים וסחוטים מפשילים שרוול ונענים בשמחה להנחת תפילין. אנשי הזחל"מ מחלקים להם מים לרוות צמאונם מהחום הכבד, ואילו אני נותן להם תפילין וטפסי קריאת שמע, לרוות צמאון-נפשם..."

האזעקה שחוללה מהפך

"נתקלתי ברופא צבאי, היו לו תגיות על כתפיו, בדרגת סגן. בחור מוכשר, ואינטלגנטי. "הספקת היום להניח תפילין?" שאלתיו כהרגלי.

(תוך כדי הסיפור, הרב הרטמן מוסיף 'עצה לתמימים': "אגב, עצה טובה: אל תשאל "האם אתה רוצה להניח תפילין?" כי התשובה תהיה שלילית בדרך כלל. ברגע שאתה שואל האם הספקת להניח? זו צורה עדינה יותר... אתה "מניח" שהוא אכן מניח בכל יום רק היום לא הספיק...")

"נחזור לסיפור. הוא ענה בשלילה ואף סינן בין שיניו משהו כמו: "תעוף לי מהעיניים, לא רוצה לראות אותך"... עם טיפוסים כאלו אינני נכנס לשיחה, והמשכתי הלאה. ב"ה עם שאר החבר'ה היתה הצלחה רבה.

"לפתע, פילחה את השלווה אזעקה חדה, עולה ויורדת. מקלטים כמובן לא היו שם אך היו שוחות=תעלות חפורות, ארוכות ומתעקלות. קפצתי לתעלה מזדמנת עם התפילין, הכיפה וטופס קריאת שמע והמשכתי במבצע גם בתעלות...

ארבעה מטוסים מצריים בטיסה נמוכה טסו מעלינו, שלושה "מיגים" ו,"סוחוי". הם הטילו פצצות, ב"ה נפלו לא הרחק מאיתנו. על גבעונת סמוכה היתה עמדה של תותחים נגד מטוסים נ.מ. והם פתחו באש, אך החטיאו... כל ההתרחשות הזאת היתה מול עיניי.

"לפתע אני רואה את הרופא הצבאי השחצן ממולי. הוא קורא ומתחנן: "רבי, בוא תניח לי על שתי הידיים תפילין... אולי זה יעזור..." כנראה זו היתה הפעם הראשונה בחייו שהניח תפילין וקרא "שמע ישראל" בכוונה רבה...

"אזעקה אחת שווה יותר מאלף מילים... הנפש הבהמית נמסה כדונג והיצר הרע נעלם בזמן סכנה. או-אז מתגלית הנשמה הא-לוקית הטהורה והאמונה הפנימית פורצת בכל עוזה..."


מבצע תפילין במלחמת יום כיפור

גוללת בפנינו את ההיסטוריה של 'מבצע תפילין'. ומה קורה היום? יש התלהבות כמו פעם?

"ב"ה ישנם אברכים מופלאים בנה"ח ובכל הארץ היוצאים במסירות בכל יום שישי. ישנם היוצאים בכל יום. אציין כמה דוגמאות, ויש עוד רבים:
הרב דובער קניג, משגיח כשרות. בכל בוקר כשהוא מגיע למנין בשעה 6.10 כבר הספיק להניח ל10-15 יהודים תפילין. במשך היום מגיע ל70-80 איש ליום ! זו דוגמה אישית לאנ"ש.

"אני מודה בכל יום להקב"ה שזיכני להניח תפילין בכל יום חול ליד ביה"ס הכללי -גימנסיא "דרכא" בקרית מלאכי לעשרות נערים. קרוב לאחת עשרה שנים מאז שיצאתי לגימלאות.

"ב"ה ישנם כבר עשרות ואולי מאות בוגרים שבעקבות "מבצע תפילין בביה"ס ממשיכים להניח בצבא ובכל החיים, אחדים אף חזרו בתשובה.


במבצע 'עופרת יצוקה'

"זהו הסיפוק האמיתי והפירות אותם תבע הרבי נשיא דורנו. שתהיה פעולה נמשכת, מעבר למצווה הגדולה והקדושה וכל סגולותיה בעצם ההנחה של התפילין בהווה!

"בימי שישי באים עוד צוות מאנ"ש בנחל'ה לסייע. הרב שלמה שמואל פליישמן, הרב סעדיה דהן, הרב ישראל רוזנברג, הרב אברהם הופמן והרב שניאור בר מוחה, ועוד. ב"ה יוצאים מנה"ח בכל יום שישי לאשדוד, אשקלון, צומת ביל"ו. מרכז ביג קסטינה ועוד.
מהם יראו וכן יעשו!

"היה יהודי בשם ר' משה קליין ע"ה בנחל'ה. הוא קם פעם באמצע קידוש בית הכנסת, דפק על השולחן וקרא: "איך יונגערמאן חסידי מסוגל לעשות קידוש בליל שבת, מבלי שהיה ביום שישי במבצע תפילין?!..."

"במיוחד בימים אלו, 50 שנה לקריאת הקודש של הרבי, ובכלל, כל אחד מאנ"ש צריך להתגייס למבצע תפילין מינימום לשעה אחת ביום שישי, מתנה לרבי, לקרב את הגאולה", חותם הרב יוסף הרטמן.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.