מערכת COL | יום כ"ח שבט ה׳תשע״ז 24.02.2017

מה שקרה השבוע: מנדי ריזל מנתח

רוחש מבחינה בטחונית: מנהיג חדש וטרוריסט מוכר מונה למנהיג חמאס בעזה; עפ"י כלי תקשורת זרים, חיל האוויר תקף מטרות בגבול לבנון-סוריה בלילה שבין שלישי לרביעי; וגזר הדין במשפטו של החייל אלאור אזריה שטלטל השבוע ● מה ההשלכות של אירועים אלו? מנדי ריזל, מגיש אקטואליה ברדיו 101.5 ופרשן לענייני צבא וביטחון ברדיו 'קול ברמה', מנתח למגזין שישי של COL את האירועים הצבאיים-בטחוניים שקרו השבוע ● מגזין שישי  מנדי ריזל
מה שקרה השבוע: מנדי ריזל מנתח
מנדי ריזל, על רקע מטוסי חיל האוויר (צילום אילוסטרציה: מנדי הכטמן, COL)

מעל פני השטח, המצב מבחינה בטחונית נראה שקט ורגוע; אך מי שעקב אחר שרשרת האירועים השבוע, בוודאי הבחין שמשהו רוחש מתחת לפני השטח.

בשבוע שעבר מונה מנהיג חדש לחמאס, טרוריסט ששוחרר בעיסקת שליט, ומוכר היטב לכוחות הביטחון. האם מהלך זה מעיד על שינוי בגזרה העזתית בתקופה הקרובה? ומה פשר הפרסומים הזרים על תקיפה של חיל האוויר בגבול לבנון סוריה? ואי אפשר שלא להתייחס לגזר הדין של החייל אלאור עזריה, שיש טוענים שפוגע בהרתעה, ויש טוענים בדיוק להיפך?

מנדי ריזל, מגיש אקטואליה ברדיו 101.5 ופרשן לענייני צבא וביטחון ברדיו 'קול ברמה', מנתח את האירועים הצבאיים שקרו השבוע:

בשבוע שעבר מונה מנהיג חדש לחמאס בעזה, האם הוא הולך "לבשל" לנו משהו?

מנדי ריזל: "יחיא סינוואר, שנבחר בבחירות חשאיות שקיים ארגון הטרור חמאס השולט ברצועה – מקרב כנראה את העימות הבא עם עזה.

סינוואר נחשב למנהיג כריזמנטי, אמיץ אכזר ובעיקר בלתי צפוי – בטח לעומת הנייה שנחשב לשקול ומתון יותר. לפני כשנה דאג להוצאתו להורג של מוחמד א-שתווי מפקד גדוד בזרוע הצבאית של חמאס, בטענה כי מדובר במשתף פעולה עם ישראל, אך במערכת הביטחון סבורים כי הוא עשה זאת בשל מאבקי שליטה מול א-שיתווי.
סינוואר מסרב לכל הבנות עם ישראל ומאמין במלחמה ובעימות צבאי מתמשך.

במערכת הביטחון מנסים להבין לאן יוביל המנהיג העזתי החדש – ובמיוחד האם ישפר את הקשרים עם הרפובליקה האסלמאית של איראן נוכח מאגרי הנשק הדלים והמחסור במזומנים. נזכיר: איראן השיעית הייתה בעבר הפטרון של חמאס בעזה, אך הנייה העדיף על פניהם את הזרם הסוני דוגמת קטאר.

לא ברור גם האם סינוואר יחזק את הקשר ארגון הטרור דאעש בסיני, במטרה להוציא מבצעים משותפים נגד ישראל. אם יעשה זאת, הוא ישבור את הכלים מול מצרים, שהיא מדינה חיונית לעזה: אם המנהיג העזתי החדש ישפר את הקשרים עם קהיר, הוא יוכל לשכנע אותם לפתוח את מעבר רפיח, לדוגמא, כדי להקל את המצב הכלכלי בעזה.

אבל למרות התדמית הקיצונית, לא מן הנמנע שסינוואר יאמץ את מטבע הלשון הישראלי "מה שרואים מכאן לא רואים משם" וינסה להגיע להבנות כאלו ואחרות מול ישראל, כדי לסייע לתושבי עזה הנאנקים תחת ממשל קשה שגורם להידוק המצור הביטחוני-הכרחי על הרצועה. הבנות מול ישראל יסייעו לתושבים בעזה, והדבר יסייע לסינוואר להשיג את תמיכת הרחוב.

מה הייתה מטרת התקיפה בגבול לבנון-סוריה?

"ההערכות הן שבתקיפה, שאירעה לטענת כלי-תקשורת בסוריה ובלבנון בלילה שבין שלישי לרביעי ויוחסה על-פי מקורות זרים לישראל, הושמד מה שמוגדר "נשק שובר שיוויון". מדובר בעיקר בטילים מסוגים שונים ומאוד מסוכנים, שבמערכת הביטחון סבורים שאסור שיהיו בידי חיזבאללה.


מסוק פתן (אפאצ'י) של חיל האוויר (צילום אילוסטרציה: מנדי הכטמן, COL)

מדובר, לדוגמא על טילי s300 הקטלניים נגד מטוסים, או טילי חוף-ים מסוג 'יאחונט' שמאיימים על כלי שיט במרחק של 300 ק"מ. למעשה, הנשק הזה, שטרם נמצאה מערכת שיכולה לו, עלול לסכן את כלי השיט הצבאיים של ישראל וכמובן גם על אסדות הים.

אגב, צריך לזכור שבידי חיזבאללה רבבות טילים. למעשה, ארגון הטרור הזה מחזיק בארסנל טילים יותר מאשר מחזיקים מרבית הצבאות בעולם. משגרים רבים ומחסנים רבים נמצאים על הכוונת של צה"ל, בזכות מעקב אינטנסיבי, והם יושמדו במלחמת לבנון השלישית, במכת מחץ אדירה.

מה לדעתך השלכות משפט אזריה על הביטחון האישי והצבאי?

"זו שאלה שמפלגת את העם, וכל צד עדיין מתבצר בעמדתו. הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי אייזנקוט, אמר בועדת חוץ וביטחון של הכנסת שהתכנסה אתמול כי אין השלכות מן הסוג הזה. לדבריו, "מאז התרחשו עוד למעלה מ-200 אירועים ובאף אחד מהם לא הראה הכוח הצבאי היסוס".

מאידך, רבים בציבור טוענים כי הוראות הפתיחה באש היו לקויות בחסר ממילא, ו"משפט דרייפוס המודרני" של אזריה גרם לחשש גדול עוד יותר בקרב חיילים, ובמידה מסוימת גם לסכנת חיים. המקרה הזכור יותר מכל הוא פיגוע הדריסה הקטלני בשכונת ארמון הנציב בירושלים, לפני כחודש וחצי, שבו תועדו חיילים נמלטים לכל עבר – במקום לחתור למגע מול המחבל.

גם אם שגה, מרבית הציבור היהודי בישראל, כך עולה מהסקרים, תומך בחנינה לאזריה: הוא שילם מחיר אישי כבד כאשר ישב 11 חודשים במעצר, בריאותו של אביו הידרדרה, ומה גם שהוא היה לוחם מצטיין ומסור שהמצב הביטחוני הרעוע גרם לו לעצבים רופפים.


אלאור עזריה עם אביו, השבוע בבית המשפט הצבאי (צילום: ערוץ 7)

מעניין יהיה לראות מה יעשו כעת בני משפחתו. יש להם אפשרות לפנות לאלוף פיקוד מרכז, אך אם הלה יחליט שלא לחון את אזריה, לא יהיה לו מוצא אחר; יש להם גם אפשרות לערער, ובמידה והערעור יידחה לפנות לערעור לבג"ץ או לבקש חנינה מהרמטכ"ל אייזנקוט או מהנשיא ריבלין. שני האישים, סביר להניח, לא ישושו לחון אותו: אייזנקוט מחשש שהדבר יעביר מסר "שלילי" לחיילים, וריבלין משום שהוא מנסה להיות ממלכתי ולהסביר פנים למגזר הערבי.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.