מערכת COL | יום י"ד טבת ה׳תשע״ז 12.01.2017

אפקט אזריה, השפיע? ● מנדי ריזל מנתח

סוער ומטלטל היה השבוע, בעקבות פיגוע הדריסה האכזרי והדיון הציבורי שעלה בעקבותיו: 'אפקט אזריה' השפיע בזמן אמת, או לא? גורמים רשמיים הכחישו, אולם הדיון הציבורי הסוער נמשך ● מנדי ריזל, מגיש אקטואליה ברדיו 101.5 ופרשן לענייני צבא וביטחון ברדיו 'קול ברמה' מנתח את המצב, מרחיב על הצעדים האופרטיביים נגד הטרור, ומה מעכב לבצע אותם? ● ציידים ברשת: על חשיפת השב"כ מאמש, וגם: האם כניסת המימשל החדש לבית הלבן תשפיע על המצב באזורנו?  השבוע הבטחוני של מנדי ריזל
אפקט אזריה, השפיע? ● מנדי ריזל מנתח
למעלה: ממראות פיגוע הדריסה בארמון הנציב ביום ראשון, עשרה בטבת (צילום: מד"א). למטה: מתוך סרטון ההסברה שפרסם אמש דובר צה"ל. בעיגול: מנדי ריזל (צילום: אורי גבאי)


סוער ומטלטל היה השבוע, בעקבות פיגוע הדריסה האכזרי והדיון הציבורי שעלה בעקבותיו: היה 'אפקט אזריה', או לא? תא"ל אלמוז הכחיש, כך גם נטען שעולה מתחקיר שפורסם, שהחיילים יחד עם האזרח, הגיבו באש לאחר שהתברר להם בוודאות שמדובר בפיגוע. אך עדיין, הנושא לא יורד מסדר היום.

מנדי ריזל: "אני לא פסיכולוג, אבל האינסטינקט הראשון של אדם שרואה סכנה היא לברוח. חמי, השליח בשדרות הרב משה-זאב פיזם, אומר שכשאשר נשמעת אזעקת 'צבע אדום' בעיר, הוא רואה את מי שבצד ימין רץ לצד שמאל, ומי שמשמאל רץ לצד ימין... כלומר: העיקר לרוץ, מתוך מחשבה שאולי אם אשנה מיקום - אנצל.

"מטבע הדברים, כשרואים משאית דוהרת במהירות ודורסת, בורחים; כמובן שאם זה היה במחסום מועד לפורענות, הכוננות גבוהה וממילא גם המענה, אבל בטיילת, כשאף אחד לא ציפה לכך, זה טבעי שיברחו, כך שזה לא קשור כנראה ל"אפקט אזריה": לא היה כאן מחבל שרואים אותו מתקרב עם סכין מונפת, וחוששים לירות בו.

"מה שכן, בתיעוד הוידאו נראות שתי קבוצות חיילים: זו שנפגעה, וזו שעמדה במרחק של כ-100 מטרים. והחיילים בקבוצה המרוחקת נסו על נפשם. וזה מטריד, עם או בלי קשר ל"אפקט אזריה". כי תפקידם של לוחמים, בטח כשמדובר בחבר'ה מבה"ד 1 שנמצאים בקורס קצינים, הוע להסתער. ליזום. לחתור למגע. על אחת כמה וכמה כשהם חמושים. לא להימלט על נפשם כאילו היו ילדים חסרי אונים. המראה הזה, של בריחה, עם קשר לאזריה או בלעדיו - וכאמור כנראה שבלי קשר - הוא מטריד. האם כך ינוסו החיילים כשמחבלי חמאס יחדרו ממנהרות?

" אין ספק ש"אפקט אזריה" אכן מתממש וגורם לכוחות בשטח ללבטים לגבי פתיחת באש כאשר הם נתקלים במחבלים מיידי אבנים, נושאי סכינים בקת"בים וכיו"ב; יחד עם זה, המקרה בירושלים, כנראה, שונה.

מדובר שוב גל טרור, או במעשים של יחיד? ומה הצעדים שנקטה הממשלה לאחר ישיבתה המיוחדת והאם הם אפקטיביים?
"מעשה של יחיד - "מפגע בודד" בשפה של מערכת הביטחון - בגל הטרור ששוטף אותנו כבר שנה ושלושה חודשים. כמו מרבית המקרים בגל הנוכחי, מדובר באדם בודד, שייתכן שלא ידע בעצמו שיפגע, כאשר קם בבוקר. כלומר: המחשבה והרצון לפגוע בחיילים או באזרחים התבשלה בראשו ימים, שבועות או חודשים - אבל זה לא משהו שתוכנן. המחבל, סביר להניח, לא ידע מראש על קבוצות החיילים שנמצאת שם - אלא אם קיבל מידע מערבי שחלף במקום והבחין בהן. ככל הנראה הוא פשוט חלף במקום, הבחין בחיילים, וכל שהיה לו לעשות הוא להאיץ ולהסיט את ההגה לכיוונם. זה יכול להיות בכל רגע, בכל מקום. לא צריך קרל-גוסטב או קלשניקוב, גם לא סכין. רק מכונית או משאית. לאלפי אזרחים ערבים יש משאיות, ועם מספר צהוב. לפחות כמה מאות מהם הם בעלי פוטנציאל לבצע פיגוע כזה. בירושלים, בתל-אביב, בלוד או בבאר-שבע. אין מקום חסין לצערינו, ה"י.

"אגב, מרבית חוליות הטרור שמנו יותר מ-2 מחבלים ונצרכו ללוגיסטיקה, נתפסו בידי מערכת הביטחון, כך שהבעיה נותרה ה"מפגע הבודד".

"על מפגע כזה קשה עד בלתי אפשרי לדעת מראש. לא ניתן לחדור למוחם של 2 מיליון תושבי הרשות הפלסטינית ומספר כמעט זהה של אזרחי ישראל הערבים. לכן, חייבים הרתעה. הרתעה זה אומר מעשים מהבטן, לא מהראש; זה אומר לגרש את ה'משפחה הגרעינית' של המחבל לעזה או לסוריה: הוריו, אחיו ואחיותיו, רעייתו וילדיהם. זה אומר להרוס את כל בית המחבל (ולא רק את החדר שלו בבית, כפי שעושים כיום, זה נראה כמו בדיחה...) בתוך 48 שעות.

חוששים מה יגידו הגויים

"יושב-ראש הקואליציה, חבר-הכנסת דוד ביתן, אמר לי השבוע שיש לו הצעת חוק בנושא, אבל היועץ המשפטי לממשלה מעכב אותה, מחשש שגירוש כזה מנוגד לדין הבין-לאומי. אם נמשיך לחשוש מהדין הבין-לאומי במאבק במחלה הממארת ששמה טרור, לא נוכל לה. רק מעשים תקיפים יגרמו למחבל הבא לחשוב אלף פעם לפני שינסה לרצוח יהודים.

ציידים ברשת: אמש הותר לפרסום פרשיית ריגול של החמאס ברשת. האם מדובר באיום איסטרטגי משמעותי?
מדובר בשיטת ריגול הכי פשוטה שיש, מצד שני הכי מתוחכמת והכי מסוכנת בעידן הטכנולוגי. לא צריך לאמן אנשים, לשלוח אותם במסווה ולחכות שבועות חודשים ושנים שהמידע יגיע. פשוט הם נכנסים לרשת החברתית, מתחזים לפרופילים מזוייפים, לשכנע מישהו להוריד אפליקציה תמימה כביכול, שלמעשה משתלטת על המחשב.




מתוך סרטון ההסברה שפרסם אמש דובר צה"ל

"הערכתי שיש עוד הרבה חיילים שנפלו בדבר הזה ולא יודעים. כנראה שהקמפיין של צה"ל יביא למודעות בנושא. אבל גם סביר להניח שארגוני הטרור ימשיכו לנסות ולהשתלט על מכשירים ניידים של חיילים או על מחשבים. בכל מקרה זה כאב הראש החדש-ישן של מערכת הביטחון וככל שצה"ל יתמודד הם ינסו לפתח שיטות חדשות. כרגע עלו על זה, השאלה מה מתכננים מנגד, ועל מה עדיין לא עלו.

הממשל החדש בבית הלבן: האם כניסתו תשפיע על המצב הביטחוני באזורנו?
"כשדונלנד ג'יי טראמפ, הנשיא הנבחר ה-45 של ארצות-הברית של אמריקה ניצח בבחירות, כולם הביטו בסיפוק ב"כוורת" שלו. אני זוכר את משדר מוצאי הבחירות שהעברתי ב'קול ברמה' ואת הראיונות שלי בנושא. נזכיר: מדובר היה בגרעין של אוהבי ישראל, שנמצאים "יותר ימינה מביבי" בהשקפותיהם: רודי ג'וליאני, נויט גינגריץ' וכריס כריסטי. אחד מהם היה אמור להיות, על פי ההערכות אז, מזכיר המדינה האמריקני - האיש שמתווה את מדיניות החוץ בוושינגטון. "אם אחד מהם יהיה שר החוץ, ביבי יכול ללכת לישון", אמר אז אחד הפרשנים.

"בסופו של דבר אף אחד מהם לא שובץ בתפקיד - איש איש וסיבותיו. אחרי חיפושים אינטנסיביים בחר טראמפ ברקס וויין טילרסון, מנכ"ל, יו"ר ונשיא ענקית האנרגיה האמריקנית ' אקסון מוביל'. טילרסון, לכאורה, מתון מהם, וגם זוכה להוקרה גדולה מאוד במוסקבה - בזכות עסקאות ענק עם רוסיה. על פניו, לא ממש כוס התה של ישראל. אלא שבשימוע לקראת כניסתו לתפקיד, שנערך לו הלילה (בין רביעי לחמישי) בסנאט, הוא השמיע פנינים מעניינות וחשובות לאוזניים ישראליות - שמשיירות קו עם הבוס שייכנס לבית הלבן ביום שישי הבא. "ישראל היא בת הברית הטובה ביותר שלנו במזרח התיכון", אמר. "עד שהפלשתינים לא יפגינו 'מחווה רצינית' של רצון טוב לחזרה לשולחן הדיונים יהיה קשה מאוד לייצר תנאים שיאפשרו דיון על הבנייה בהתנחלויות. אני חושב שהיו הרבה הזדמנויות להתקדם, ואף אחת מהן לא הצליחה. המעורבות האמריקנית יכולה לסייע, אבל שני הצדדים צריכים להגיע להבנות ביניהן". קרי: בניגוד לדעתו של קרי, מזכיר המדינה היוצא, לא ייכפה הסדר על ישראל, לא יהיה לחץ, וההאשמה מוטלת על אבו מאזן. אגב, טילרסון גם מתח ביקורת על נאומו של קרי לפני כשבועיים.

"שר ההגנה האמריקני הנכנס, הגנרל בדימוס ג'יימס מאטיס, נחשב לניצי. הוא התבטא בעבר נגד ההתיישבות ביהודה ושומרון, אך מנגד - כאשר כיהן בעבר כמפקד פיקוד מרכז של הצבא האמריקני - נשאל בידי הנשיא היוצא אובמה מה הם האיומים השונים, בעיניו, וענה: "מספר אחת, איראן; מספר שתיים, איראן; מספר שלוש, איראן". הוא גם תכנן לתקוף באיראן כנקמה על מעורבותה ברצח חיילים אמריקנים בעיראק, אך נבלם בידי ממשל אובמה. הנושא האיראני הוא נושא בוער ומטריד מאוד גם בעיני ראש הממשלה נתניהו וגם בעיני הנשיא הנבחר טראמפ. מאטיס יתמוך ככל הנראה בביטול הסכם הגרעין המטריד, ואולי גם במתקפת פתע על הרפובליקה האסלאמית. מהבחינה הזו, זו נקודת זכות ענקית וחשובה לישראל.

ביום שישי הבא ייכנס טראמפ לחדר הסגלגל, ואז נראה אם הבבטחות ההיסטוריות שלו בעד ישראל יתורגמו גם למעשים, ובכך הוא יהיה הנשיא האמריקני הטוב ביותר לישראל מאז ומעולם או ש... הכול דיבורים.

"בכל מקרה, זה מזכיר לנו ש'אין לנו על מי להשען – אלא על אבינו שבשמיים'.



הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.