מערכת COL | יום ה' טבת ה׳תשע״ז 03.01.2017

מאחורי הקלעים: סיפורה של המנורה הגדולה בעולם ● מיוחד

שבוע עמוס היה לרב שמואל מנחם מענדל בוטמן, מנהל צעירי אגודת חב"ד המרכזית, החסיד שמאחורי טקסי ההדלקה היומיים של המנורה הגדולה בעולם (עפ"י שיאי גינס...) המוצבת בלב מנהטן ●  ביומיים שאחרי חנוכה, קיימנו שיחה עם הרב בוטמאן על הדרך הארוכה שעשתה המנורה המיוחדת – מהשלב בו דיבר הרבי על הצבת חנוכייה מרכזית ועד להצבתה באופן של פאר והדר במרכז העיר הגדולה ● ויש גם שביבים מיוחדים על היחס המיוחד שקיבלה המנורה מהרבי  המנורה הגדולה בעולם
מאחורי הקלעים: סיפורה של המנורה הגדולה בעולם ● מיוחד
למעלה: הרבי מביט על הרב בוטמאן מדליק את המנורה כשלצדו ראש העיר דאז מר דייויד דינקינס (מעמד 'חנוכה-לייב' תנש"א), האמן יעקב אגם מדליק (ארכיון) למטה ומשמאל: אלפים בהדלקה (צילום: חיים פרל)


משה בן חיים


רגע אחרי זאת חנוכה, כשהחנוכיות של כולנו אופסנו ב'בוידעם' עד לשנה הבאה והחנוכיות הציבוריות אוכסנו במחסנים, ביקשנו לכוון פוקוס לעבר אחד מטקסי ההדלקות הציבוריות בעולם ואחת המיוחדות שבהן, בשדרה החמישית במנהטן. שם, מידי שנה, מוצבת בגאווה מנורת ענק, הגדולה ביותר בעולם – גם על פי ספר השיאים של גינס – הגורמת לפרסומי ניסא אדיר, כשבכל יום נחשפו אליה מאות אלפי בני אדם.

 
פרסומי ניסא אדיר: החנוכיה הגדולה בעולם

אפרופו סביב הנושא המרתק הזה, בשבועון 'כפר חב"ד' בשבוע האחרון, נחשפו עובדות מעניינות הקשורות למנורה זו, בראיון מיוחד עם איש הביטחון והחוץ הישראלי יוסי צ'חנובר – שרעייתו הגתה את רעיון המנורה ועם האגם ר' יעקב אגם שזכה לעצבה – בהוראת ובהדרכת הרבי. בין היתר סופר בכתבה שהרבי רצה שדווקא מנורה זו תהיה הגדולה בעולם, כמו גם ליווה את הכנתה ונתן את ברכותיו.

החסיד שלקח על עצמו בשעתו את העלויות ולמעשה מאז ועד היום מארגן את טקס ההדלקה הציבורי הגדול, הוא הרב שמואל מנחם מענדל בוטמן, מנהל צעירי אגודת חב"ד המרכזית. את הרב בוטמאן היה קשה לתפוס במהלך ימי החג, שכן הוא התעסק רבות בהכנות לטקס הגדול שנערך מידי יום בהשתתפות אורחים נכבדים וחשובים, כשקהל אדיר גדש את המקום לצפות בהדלקה.

כעת, לאחר ימי חנוכה שעברו על עמך בית ישראל בטוב ובנעימים בכל קצוות תבל, ביקשנו לשוחח עמו ולשמוע על מאחורי הקלעים של הכנת המנורה הגדולה, ומסתבר שעובדות רבות טרם ראו אור.


סיקור מקיף בתקשורת


בשנות הלמ”דים דיבר הרבי על הצבת מנורות באופן פומבי, לפרסום הנס. "היה חשוב לנו לבצע את דברי הרבי ב'עיר הגדולה' באופן הפומבי ביותר והטוב ביותר", מספר הרב בוטמאן בשיחה שקיימנו השבוע.

כך נולדה בשנת תשל"ח מנורה שגודלה 30 פוס. המנורה כונתה בשם "המנורה הגדולה בעולם" – וכך היא נרשמה בכלי התקשורת העולמיים שסיקרו בהרחבה ובהבלטה את טקסי הדלקתה בכל יום מימי החנוכה, ולמעשה השתמשו בה כסמל לחג החנוכה".

מי עיצב את המנורה, מי בנה אותה ומה הייתה העלות?

"השתמשנו בעיצוב קלאסי. אז עדיין לא היה נפוץ לעשות את המנורות לפי הרמב"ם. לאחר מאמצים, ברוך השם, השגנו חברה שעוסקת בעיצוב ובניה של מוצרים במתכת וברזל.

"החברה רצתה 5000$ בשביל העיצוב והבניה, סכום לא מבוטל בימים ההם. התקשרתי אז לתומך זאב (וויליאם) גולדברג ז"ל שהיה נשיא בורסת היהלומים. הוא התלהב עד כדי כך שהגיע בעצמו למשרד שלנו ותרם את הכסף. יש לציין, שאם כי הוא כבר איננו, הרי שזוגתו תחיה מגיע כל שנה ומרגישה שותפה במבצע המנורה".

תשע שנים כבשה המנורה הגדולה בעולם את תשומת הלב התקשורתית, בעקבות ה"פרסומי ניסא" חסרי התקדים. בכל שנה, נהרו עיתונאים וצלמים בכדי לתעד את ההדלקה. גם העיתון 'ניו יורק טיימס', שאינו 'אדיב' במיוחד לענייני אידישקייט, דאג לשגר צוות לכיסוי האירועים.

ומתי נבנתה למעשה המנורה המפורסמת המוצבת שם כיום?

"בשנת תשמ"ז עיצב האמן יעקב אגם את המנורה המוכרת במתכונת של היום. דגם של המנורה הזו זכה לעמוד על שולחנו הקדוש של הרבי במשך שלושה ימים. המנורה נבנתה בעידודה של הגברת עטרה צ'חנובר ע"ה.


האמן ר' יעקב אגם מדליק את המנורה לצד הרב בוטמאן

לפי דברי יעקב אגם הרבי רצה שייעשה את המנורה לפי הגודל הכי גדול שהמנורה יכולה להיות מבחינת ההלכה – עשרים אמה, וזה 32 פוס". העלות של המנורה עמדה על 000, 25$ ששולם על ידי צעירי אגודת חב"ד המרכזית.

ומה בדיוק עשיתם עם המנורה הקודמת?

"המנורה הזו לא הלכה הצדה והיא עד היום הזה ניצבת ומאירה את כל הסביבה ב'פארק סירקל', הכיכר שמחבר את קראון הייטס, בורו פארק ופלטבוש, שם נוסעים מידי יום רבבות רכבים".


המנורה שעמדה במנהטן וכעת עומדת בפארק סירקל, ומאירה את הכיכר שמאחד את קראון הייטס, בורו פארק ופלטבוש, שרבבות מכוניות עוברות שם כל יום


הוראות מהרבי

אלו הוראות היו מהרבי בנוגע למנורה זו?

"הרב חדקוב, ראש מזכירות הרבי, התעניין מאד בכל הפרטים; מי מדליק וכו' ולפי הדרכותיו, הזמנו את ראש העיר דאז, מר אברהם בים, להדליק. אני זוכר שהרב חדקוב רצה מאוד שהסנטור היהודי שמייצג את מדינת ניו יורק בסנאט בוואשינגטון, יעקב יעבץ, ידליק את המנורה. יעבץ היה אז זקן וחולה ובדרך הטבע זה היה דבר קשה ביותר.

"אבל אם הרב חדקוב ביקש, שכן איתו 'אי אפשר לדעת מהיכן באה ההוראה' נרתמתי לזה וברוך השם הוא הגיע, עלה על המנוף והדליק את המנורה הגדולה. הרבי גם נתן הוראה על ידי המזכיר הרב יהודה קרינסקי, שיגיד לי להדליק את המנורה מחדש בבוקר של 'זאת חנוכה'. וכך אנחנו נוהגים עד היום הזה".

ההוראות באו ממש מהקודש פנימה?

"דברים אלו הם בבחינת 'במופלא ממך אל תדרוש'. אתן דוגמא: באחד השנים, הרב חדקוב מאוד רצה שרוברט אברמס ידליק את המנורה. אברמס שימש אז כנשיא של הרובע של ברונקס. הרב חודקוב חזר על זה שוב פעם בדגש מיוחד. כמובן שהזמנו אותו. כעבור מספר שנים הוא נבחר לשר המשפטים של מדינת ניו יורק, הגיע כל שנה להדליק את המנורה והפריח את כל הטענות של אלו שמבקשים תואנה שצריכים להפריד 'דת ומדינה'.

"הרבי אמר אז לכל הבאים בטענות בנוגע למנורות הציבוריות, שהרי האיש האחראי על 'דת ומדינה' במדינת ניו יורק הדליק בעצמו את המנורה.... או אז, ראינו במוחש שמה שהרב חדקוב ביקש בא 'מלמעלה'".

אי אפשר להתעלם מהמיקום המרכזי בו מוצבת המנורה מידי שנה...

"בהחלט, מדובר בסייעתא דשמיא. על פי הטבע זה היה כך: היו לנו יחסים טובים עם ראש העיר של ניו יורק, אברהם בים, והוא אישר את המקום. אלה שנתנו בפועל את הרישיון היו ממחלקת הפארקים. רק שההוראה לכך באה מראש בעיר".

סיפורים רבים ליוו את ההדלקות במהלך השנים. שתף אותנו בשביב מיוחד.

"כל ראשי העיר של ניו יורק הדליקו את המנורה – כולל אדוארד קוטש. באחד השנים, קוטש הוזמן להיות הנואם האורח של 'המגבית המאוחדת' בעיר ס. לואיס, שם הייתה, כידוע, מערכה קשה נגד הצבת מנורות ציבוריות. אחרי שקוטש גמר את נאומו, שאלה אותה אישה ששימשה בתפקיד ראש האופוזיציה במאבק על המנורות הציבוריות - מה דעתו על מנורה ציבורית, כשהיא בטוחה שהוא יענה לשלילה.

"קוטש ענה במבטאו האופייני ש'בעיר שלי נמצאת המנורה הגדולה בעולם ואני הדלקתי אותה'. התומכים באולם מחאו כפיים רגעים ממושכים, והמנורה עלתה".

לסיכום, הרב בוטמאן, מהו המסר שלכם?

"המסר המקובל שנרות אלו שאחינו בני ישראל ושלוחי הרבי מדליקים בכל העולם, יקדמו פנים את האור הגדול והנצחי של הגאולה האמיתית והשלימה תיכף ומיד ממש".

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.