מערכת COL | יום ה' אייר ה׳תשע״א 09.05.2011

עליה לרגל: 5000 מבקרים ב-80 קבוצות ב-770 ● סקירה

אלפים נחשפו בחודשיים האחרונים לאטמוספרה החסידית של כפר חב"ד ● הם התפללו ברטט ב'חדר של הרבי', כתבו פ"נ שנשלח לאוהל הקדוש, ושרו בהתרגשות ניגוני חב"ד ● עוד ועוד קבוצות גילו את סודו של בית הלבנים האדומות בכפר חב"ד: מתנדבי רוטרי, סטודנטים, פרופסורים ומפקחים ● הרב מנחם לאטאר, מנהל בית אגו"ח 770, משוכנע: הפעילות בתנופה, הביקורים ילכו ויתרבו  לסיפור המלא 
עליה לרגל: 5000 מבקרים ב-80 קבוצות ב-770 ● סקירה
כתב COL

במשך חודשיים, מאחרי פורים ועד ר"ח אייר, דמה בית אגו"ח 770  בכפר חב"ד כמקום מאוד  מבוקש. במשך כל שעות היום באו ויצאו אוטובוסים מרחבת החנייה שלמרגלותיו, ופרקו מאות מבקרים מכל הגילאים והגוונים.

מנהל בית אגו''ח 770 הרב מנחם לאטר וצוותו, מתוגברים ב'תמימים' ובאנשי שיווק, התמודדו עם אלפי המבקרים בהצלחה רבה ובסיפוק. בכל שעות היממה המה הבניין, קולות שירה בקעו מאולמות ההרצאות, סרט הווידאו המיוחד על הרבי וארץ הקודש הורץ שוב ושוב על המסך הענק שב'חדר המזכירות'  ודלת ה'חדר של הרבי' נעה על צירה ללא הרף – רבים פסעו פנימה ברטט ובחרדת קודש.

"מדובר ב-80 קבוצות שביקרו כאן במהלך החודשיים", מציין הרב מנחם לאטר, המנהל הדינמי של בית אגו"ח 770. "5000 מבקרים בסך הכול, ילדים ומבוגרים, וועדי עובדים, מפקחים ממשרד החינוך, ארגוני צוות, יד לבנים, ויצ"ו, מתנדבי ארגון רוטרי, סמינרים, סטודנטים ופנסיונרים רבים ואפילו קהילה קונסרבטיבית מארה"ב", הוא אומר.

מרביתם אינם שומרי מצוות. כאן לראשונה הם התוודעו לרעיונות החסידות. לאהבת ישראל, לאטמוספרה החסידית של כפר חב"ד, לאורח החיים המשלב בין רוחניות לגשמיות. רבים השתוממו. נדהמו לגלות יהודים הלומדים תורה ומקיימים מצוות אך בד בבד מפרנסים בכבוד את משפחותיהם הברוכות. מבעד האוטובוסים הם הביטו ברחובותיו של כפר חב"ד ואחר-כך ומיששו בעצמם אתרוגים, צפו באפיית מצות, נחשפו לעובדי היי-טק ואנשי חינוך, וקיבלו הסתכלות אחרת על היהדות והמסורת.

"בעת הביקור הם משתחררים", אומר הרב לאטר. "הם זונחים את הדעות הקדומות על 'פרזיטים' שלא עובדים. פתאום הם מספרים על הדולר מהרבי, על הנכד שחגג עם חב"ד בתאילנד, הבן ששבת בבית חב"ד בסין, חווים את העומק של ניגוני חב"ד שמבטאים את קולמוס הנשמה, ולא מתביישים לפעמים להזיל דמעות כשהם נזכרים בבית סבא".

המבקרים מגדירים את הביקור כמעמד ש"מוצאי אותם מהג'ונגל היומיומי ומעניק להם אווירה אחרת, קרובה יותר למסורת וליהדות". הרב לאטר סומך את ידיו על ההגדרה הזו, ואומר: "זוהי המטרה של המקום".
 
השמחה תפרוץ
 
הביקור נפתח בתמונה המסורתית על רקע הבניין – יש כאלו שמשייכים את המעמד לתמונת השלוחים המפורסמת, וגם בנושא השליחות יש כאן מקום שעוד נשוב אליו. אחר-כך נכנסים אל הבניין, עולים לקומה השנייה ומתכנסים באולם ההרצאות. הרב לאטר מרצה על הרבי, על חג-הפסח או על אחר בהתאמה למועד הביקור, על מסורת ישראל, ועל פעילות שלוחי הרבי בעולם.

כאן עוברת ההרצאה לפסים האישיים. הלימוד הופך לאישי, לחווייתי, כשהרב לטאר מבקש מהמבקרים "להמשיך את שליחותו של הרבי בחברה בה אתם חיים". הוא מציע להם להרבות במעשי חסד לזולת, להאיר פנים, לדאוג לנרות שבת לנכדות ולידידות, וכן הלאה. הוא מגלה באוזניהם את סוד הגימטריא של 770, הלא הוא 'ופרצת', ועל רעיון ההפצה שטמון בו ובאידיאולוגיית השליחות החב"דית.

הציבור נלהב. המבקרים שנצרו עד עתה את לשונם מרותקים, נחשפים. מעלים זיכרונות, חוויות מביקורים בבתי-חב"ד. ההערכה היא המסר המשותף לכולם. ואין כמו חב"ד.

הפרק הבא בסיור הוא צפייה בוידאו של הרבי, לרוב על ארץ-ישראל. אחר-כך לומדים כמה מניגוני חב"ד. הניגון 'שאמיל', 'ניגון מסירות נפש',  וכן 'ניגון הביטחון'. ברגעים האלו נדיר למצוא עין יבשה. אך אל דאגה – גם תורם של ניגוני השמחה לבוא, ובעזרתם תפרוץ השמחה מלב כל המבקרים. גם כאן איש לא נותר בחוץ.

כיבוד קל, וכתיבת פ"נ ב'חדר של הרבי'. המכתבים, מסביר מדריך הסיורים הרב דניאל רוזנטל כמעט בכל שפה, נשלחים לרבי, לאוהל הקדוש. הוא מתרגש בכל פעם מחדש להיווכח ברצינות שאופפת את המבקרים בעלי רקע יהודי דל, כשהם ניגשים לכתוב את פדיון הנפש. בחדר הזה גם נושאים תפילה קבוצתית, עם התחייבות קולקטיבית להתחזק – בלי נדר – ביהדות. 
 
חשיפה בלתי-אמצעית
 
הרב לאטר רואה בביקור ב-770 הזדמנות ראשונה לאלפי יהודים להיחשף בצורה בלתי-אמצעית עם יסודותיה של חב"ד, עם רעיונות הליבה שלה. "הרבה אומרים שהם מזהים את הבניין מכביש מספר 1, אבל לא הייתה להם הזדמנות לחוות באמת את חב"ד. לקרוא בעיתונות זה לגמרי לא מספק", הוא אומר.

במרכז הרצאתו הוא מספר על הרבי ועל אהבת-ישראל שהקרין לכל יהודי. "בעיניו, כל יהודי הוא כמו יהלום", מסביר הרב לאטר. מספר על החסיד שהחדיר לחדרו של הרבי מכתב, באמצעות הסדק שמתחת לדלת. מאוחר יותר, כשהבין כי אילץ את הרבי להתכופף כדי להרים את מכתבו, הוא שלח מכתב התנצלות וסליחה. אך הרבי השיב: "זהו תפקידי, להרים את מה שנמצא למטה".

הרב לאטר מוסיף לספר על חדרו של הרבי, ואיך שאמר ליהודי שביקש לא להכביד על הרבי בצרותיו – "בחדר הזה יש מקום לבעיות של כל עם ישראל". ועל היהודייה ששאלה ב'חלוקת דולרים' איך הרבי לא מתעייף, ונענתה במשפט המפורסם והמדהים "כשסופרים יהלומים לא מתעייפים". הרבי, מוסיף לאטאר באוזני האנשים המשתאים, מעולם לא נטל חופשה, מסר נפשו למען עם ישראל, וגם מחוצה לו – כאשר, למשל, הנחה את ראש העיר ניו-יורק לדאוג לזכויותיה של אוכלוסיית המהגרים מ'צ'יינה טאון' בעיר.

הסיור בכפר אטרקטיבי ומרענן, אחרי העומס הרוחני והרגשי שחוו המבקרים ב-770. הבאים בוחנים את פרדסי האתרוגים של משפחות גורליק ולוריא – ואף מברכים לראשונה ברכת האילנות, למשל; מבקרים במאפיית המצות ("הודות לנדיבותו של הרב  סטמבלר, הנענה לבקשותינו ברוחב-לב") ושומעים על מאכל האמונה והרפואה – אלפים רכשו מצות שמורה, ובכריכייה של ר' דניאל רובר. קבוצות רבות נהנות מארוחה מקייטרינג ריבקין באולם שב'תלמוד תורה' ("ותודה לר' יוסקה שפרינגר על העמדת האולם בסבר פנים יפות). 
 
הפרופסור התרגש
 
הפידבק המשמעותי ביותר, שמעיד על שביעות רצונם של המבקרים אינו רק היוזמה שלהם לכתוב פ"נ לרבי או נכונותם להניח תפילין, אלא התופעה המכונה "פעולה נמשכת". ביום ראשון האחרון, מספר הרב לטאר כמשל, ביקר ב-770 הפרופסור אליהו ענתבי, מומחה לכירורגיה וכלי דם ומנהל מחלקת כירורגיה בבית הרפואה בילינסון.

ענתבי, שהזדמן ל-770 לאחר שחברו, פרופסור לשם, חלק עמו את התרשמותו אחרי שביקר בעצמו עם קבוצת מבקרים, כה התרגש מהסיור – עד שהחליט לארגן קבוצה שלישית של אקדמאים שתבוא לבקר בבית הלבנים האדומות.

כמו בכותל המערבי, גם כאן 'מבצע תפילין' נוחל הצלחה רבה ולא נתקל בהתנגדויות. "אנשים מרגישים שכאן זה מקום קדוש", אומר לטאר, "וכמו כן ביחס למבצע 'אות בספר התורה'. הייתה כאן קבוצה של הורים וסבים, שרכשו בבת-אחת מעל 200 אותיות בשביל הילדים. בפתח הבניין ניצבת עמדה ועליה חומרי הסברה והוצאה-לאור המיועדים להפצה, כמו על נרות שבת קודש, תפילת-הדרך, עלון לתפילין ושיחת-השבוע. החומר אוזל מהר מאוד, אפשר לומר שהביקוש לידע הוא עצום".

הצלחת עונת האביב התאפשרה אחרי פרסום מאסיבי שנחל הישגים רבים. ארגונים ומוסדות רבים נענו להזמנה. בקבוצות היו וועדי עובדים, ארגונים אקדמאים, חברות תיירות רבות ששילבו את האתר בתוכנית הטיולים, מתנ"סים, קבוצות נוער, ילדים וחיילים. "זה לא עוד סתם טיול", אומר הרב לאטאר, "זהו טיול רוחני, באווירה של קדושה, המלווה את המבקרים גם אחר-כך. פשוט להתרומם טפח מעל לקרקע, להראות לאנשים שהמושגים הפיזיים שהם הכירו אינם בלעדיים, ויש גם מה שמעל להבנתנו. שיש רבי בעולם, שאכפת לו ודואג לכל יהודי". 
 
אבן שואבת

כדי להתמודד עם המבקרים הרבים, נעזר הצוות בתמימים מנחם מענדל וחזקי מלכא, מנחם מענדל גופין, לוי יצחק לאטר, שלום בער ואינגרטיין, אנשי השיווק הם מר מיכאל בוים ומר שלמה ציוני.כאן המקום להודות לרב רוזנטל שמנהל ומדריך  את אנשי השיווק על מנת להצליח להביא ל770 כמה שיותר אנשים.

רשימת הקבוצות המבקרות אינה מותירה מקום לספק; 770 בכפר חב"ד הפך לאבן שואבת המאירה את אורה של חסידות חב"ד לכל הבא בשעריו. יכולים הם להיות מוועד העובדים של בנק לאומי, מסמינר לבנות בבית-שמש, מתנדבים מארגון בעל-שם – רובם פנסיונרים משכילים ומנהלים, שבתחילה – חושף הרב לאטאר – הם חששו לבוא, אך לבסוף נותרו כאן שלוש שעות וחצי ואף שלחו מכתב התרשמות נרגש.
קבוצה מרמת אפעל, מבית חב"ד בני עי"ש, ממתנ"ס עמישב בפתח תקווה, ממועדון שכונה תומכת בהרצליה, יד לבנים, עובדי משרד החקלאות, שוטרי מג"ב, גמלאים מעיריית ירושלים, מתנ"ס מבת ים, בית ספר לצילום, חיילים מגלי צה"ל, מוקד אנוש בתל-אביב, בתי ספר רבים ועוד ועוד.

ישנם מהקבוצות שמגיעות הנה בשיתוף פעולה עם שלוחי הרבי בארץ ובעולם, ומדובר בסיור מתואם עם בית חב"ד והשליח. כמו כן, על-פי תכנון מראש, הסיור עשוי לכלול גם הרצאה על-ידי רב חב"די מוכר או שחקן חב"די – בהתאם לדרישות המבקרים.
כך מתממש רצונו של הרבי כי בית 770 בכפר-חב"ד יהווה תל תלפיות. האלפים שזורמים לכאן ללא הרף מוכיחים זאת.
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.