מערכת COL | יום כ"ב חשוון ה׳תשס״ט 20.11.2008

היהדות חיה בפראג (ולא רק במוזיאונים)

ליהדות פראג המפוארת יש מקום של כבוד בהיסטוריה של עמנו, אולם לדאבוננו, בתי הכנסת המרכזיים הפכו בשנים האחרונות למוזיאונים בתשלום. מכון המהר"ל, שנפתח לאחרונה, אמור להחזיר את הרוח היהודית ולעשות את השינוי. המכון, הפועל בראשותו של הרב שרגא מרזל, משמש כישיבה לבחורים, שם הם גם לומדים סמיכה לרבנות ובין השאר ניתנים בו שיעורים לחברי הקהילה היהודית המתגוררים בעיר וכן מתקיימים בו שיעורים לנשים ■ ynet בכתבה על מכון המהר"ל הפועל בפראג על ידי בית חב"ד לסיפור המלא
היהדות חיה בפראג (ולא רק במוזיאונים)
(צילום: נטע סלע, YNET)

נטע סלע, ynet

בתי הכנסת בפראג, מלבד היותם בתי תפילה בשבתות, משמשים כמוזיאונים במהלך השבוע והכניסה אליהם היא בתשלום (במחיר כלל לא זול). לכבוד שנת ה-400 לפטירת המהר"ל מפראג שחלה השנה - הרב יהודה ליוואי בן בצלאל, הדמות התורנית המפורסמת ביותר בצ'כיה, נפתח "מכון המהר"ל". 

המכון, הפועל בראשותו של הרב שרגא מרזל, משמש כישיבה לבחורים, שם הם גם לומדים סמיכה לרבנות ובין השאר ניתנים בו שיעורים לחברי הקהילה היהודית המתגוררים בעיר וכן מתקיימים בו שיעורים לנשים. ראשי המכון אף מקווים להרחיב את הפעילות במקום ולהזמין ללמד בו רבנים מרחבי העולם בעתיד. 

הלימודים במקום הם בדגש על לימוד משנתם ותורתם של תלמידי החכמים אשר היו חלק מהקהילה היהודית אשר שגשגה בפראג לאורך הדורות. ערב השואה הגיעה הקהילה היהודית למספר שיא של 130 אלף יהודים ב- 153 קהילות ברחבי צ'כיה. 

במרכז תוכנית הלימודים במכון נלמדת תורתם של תלמידי החכמים אשר היו חלק מהקהילה היהודית ובראשם כמובן, תורתו של המהר"ל מפראג אשר בין כתביו הידועים "נצח ישראל", "נתיבות עולם" ופירוש "גור אריה" על התורה. בין השאר גם נלמדים כתביו של תלמיד המהר"ל, "הכלי יקר", הרב אפרים שלמה לונצ'יץ וראש הקהילה היהודית לפני כ- 200 שנה, "הנודע ביהודה", הרב יחזקאל לנדאו. 

על הקמת המכון אחראי הרב מאניס באראש, שליח חב"ד בעיר אשר הקים את 'בית חב"ד פראג" לפני 12 שנים. "כולם מכירים את הסיפור על הגולם מפראג ושמעו על המהר"ל, אבל לא כולם מכירים את תורתו וכתביו או ינודעים שכתב כל כך הרבה ספרים, וזה מה שהיה חסר לנו כאן בעיר. כבר הרבה שנים יש לנו את המחשבה להקים מוסד שיחייה את תורתו של המהר"ל ושאר תלמידי החכמים העצומים שחיו ופעלו בפראג. השנה, לכבוד שנת פטירתו ה- 400 קיבלנו את המרץ ליוזמה הזו", מספר הרב באראש בשיחה ל-ynet.


פראג היהודית

את פראג פוקדים למעלה ממיליון תיירים בחודש והיא נחשבת לאחת הערים המתויירות בעולם. רבים מהתיירים מתעניינים בהיסטוריה היהודית המפוארת שהתקיימה בעיר. בין השאר, כיום, רשומים בקהילה היהודית של פראג כ- 1800 חברים, אלא שלפי ההערכות בעיר חיים לפחות פי שניים יהודים. 

תורמת תרומה משמעותית לחיים היהודיים בעיר. "הבחורים שיושבים ולומדים במכון, וקיומם של השיעורים במקום, מושך אנשים חדשים לקהילה היהודית. מתגוררים בעיר יהודים שאולי קשה להם להגיע לתפילה בשבת אבל הם מגיעים ללמוד ומתעניינים בתורתם של חכמי הקהילה שחיו כאן", אומר הרב באראש שהיה רוצה לראות את בתי הכנסת בעיר מתעוררים לחיים. 

"לדאבוננו, בתי הכנסת נהפכו למוזיאונים", הוא מטעים, "ולנו חשוב להכניס קצת רוח יהודית אמיתית חיה של ימינו. זה עצוב שכדי להיכנס לבית כנסת צריך לשלם כסף, זה בעיניי החורבן הכי גדול. הקמתו של 'מכון המהר"ל' באה להחיות את הרוח היהודית, ששימעה יצא בכל העולם, גם בימינו אנו".

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.